Bűnpártolással vádolják Pelikán László nyugdíjas rendőrtisztet, az APEH egykori bűnügyi igazgatóját. A vád ellene, hogy hátráltatta a nyomozást 1997-ben egy 85 milliós csalási ügyben, közben pedig személyes kapcsolatot tartott fenn az ügy egyik gyanúsítottjával.

A vád szerint Pelikán többször is személyes kapcsolatba lépett a csalás egyik gyanúsítottjával, az időközben külföldre távozott Nagy Józseffel (Uri község polgármesterével), ám sem nemzetközi elfogatóparancs kiadását nem kezdeményezte Nagy eltűnése után, sem adatokkal nem segítette a nyomozók munkáját. A vádlott a pénteki tárgyaláson elutasította a vádakat, és közölte: ő maga rendelt el nyomozást a csalási ügyben. Pelikán állította: a vádbeli időszakban semmilyen kapcsolatba nem került Nagy Józseffel, és ezt azzal támasztja alá, hogy benyújtotta a bíróságnak a híváslistáit.

A bíróságon tanúként megjelent Nagy József, aki a csalás kapcsán indult másik per vádlottja. A Kanári-szigeteken élő Nagy azt állítja - és ezt Pelikán szemébe is mondta - , hogy a vádbeli időszakban többször is beszélt telefonon Pelikánnal, aki tudta az ő telefonszámát, hiszen külföldön is sokáig használta a magyar mobiltelefonját. Nagy szerint Pelikán László segíteni akart neki, amint értesült arról, hogy nyomozás kezdődött ellene, ezért fel is hívta telefonon. A külföldön élő üzletember állítja: nem ő követte el a szóban forgó csalást, hanem azok a társai, akik tudták, hogy neki befolyásos ismerősei vannak, és ezért kenték rá az egészet.

Pelikán neve akkor vált országosan is ismertté, amikor több tízezer forintért vásárolt vámolatlan arany ékszereket a rendőrség Teve utcai központjában 1999 elején. Az eset nagy port vert fel, nem sokkal utána az akkor az APEH bűnügyi igazgatójaként dolgozó Pelikánt perbe is fogták, de első fokon, 2000 őszén felmentették a vámorgazdaság bűntettének vádja alól.

Korábban:

Első fokon felmentették Pelikán Lászlót
2000. okt. 6.

Bűnpártolás miatt újabb vádemelés Pelikán László ellen
2000. szept. 19.