Kiürítették a garéi veszélyeshulladék-tárolót, ahonnan április végéig elszállították a 60 ezer vashordóban tárolt 17 700 tonna poliklórozott benzol tartalmú vegyszert. A veszélyes hulladék döntő többségét német és osztrák égetőművekben semmisítették meg.

A Budapesti Vegyiművek nyolcvanas években odaszállított festékgyártási melléktermékétől való hulladékmentesítés csaknem két éve kezdődött, és ezzel még nem ért véget, ugyanis a lyukas hordókból kiszivárgott anyag a talajt is elszennyezte. A talajvíz szennyezettségének felszámolása már több éve folyik, és a vegyszerrel átitatott földet is fóliákkal takarták le, hogy a veszélyes klórtartalmú anyag ne juthasson a levegőbe. A talaj mentesítése még megoldandó feladat, a megvalósíthatósági és műszaki kiviteli terveken jelenleg dolgoznak - közölte a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség.

A Baranya megyei község határában fekvő lerakóhelyről minden vegyszertartalmú hordót eltávolítottak, és a veszélyes hulladék döntő többségét német és osztrák égetőművekben semmisítették meg.

Korábban:

Célegyenesben a garéi hulladék ártalmatlanítása