Befejeződött a beiratkozás az ősszel induló jászladányi alapítványi iskolában. Közben a település vezetése úgy döntött, hogy - a kisebbségi ombudsman ajánlása és a roma képviselet tiltakozása ellenére - átadja a jelenlegi iskola egyes helyiségeit a magániskola számára.

A magániskola körül több mint egy éve robbant ki a vita Jászladányon. Az önkormányzat ugyanis akkor a polgármester - a roma és a nem roma gyerekek elkülönítésének szükségességét is kifejtő - előterjesztése nyomán egy olyan szándéknyilatkozatról döntött, amelynek alapján az önkormányzat által működtetett iskola épületének egy részét adják át az alapítványi intézménynek. A cigány önkormányzat ezt követően éhségsztrájkkal, majd népszavazási kezdeményezéssel próbált tiltakozni a polgármester "cigányellenes politikája" és az önkormányzat döntése ellen. A roma tanulók után járó többlettámogatás felvételére alapozva hiába foglalt állást az oktatási tárca és a kisebbségi ombudsman, hogy a cigány önkormányzatnak egyetértési joga van az iskolát érintő kérdésekben, a településvezetés nemrégiben arról döntött, hogy a jelenlegi iskolaépület 11 termét átadja a magániskolának.

Az ősszel induló alapítványi iskola ügye rendkívüli módon megosztotta a település lakosságát és a pedagógusokat is. Az önkormányzati mandátumáról - többek között a magániskola okozta konfliktusok miatt - nemrég lemondott helyi körzeti orvos, Bakos Beáta szerint a jelenlegi iskolában az alapítványi tanulók is érzelmi zsarolásnak vannak kitéve.

Korábban:

Roma tanulók jogsértő elkülönítése

A szülők nyomására különítik el a roma gyerekeket Verpeléten

Könyvajánlat:

Cigánynak születni