Jogsértő beszerzés a mentőszolgálatnál

Súlyos jogsértést követett el az Országos Mentőszolgálat, mert légi járműveinek üzemeltetésére nem írt ki közbeszerzési eljárást - állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság után a bíróság is. A mentőhelikoptereket évek óta egy magáncég üzemelteti, a kft.-nek ezért több mint nyolcmillió forintot fizet csak alapdíjként havonta az OMSZ.

Elveszítette a Közbeszerzési Döntőbizottság ellen indított perét az Országos Mentőszolgálat. Az OMSZ azt követően fordult bírósághoz, hogy a döntőbizottság 2000 végén elmarasztalta, és ötmillió forint pénzbírsággal sújtotta. A Fővárosi Bíróság napokban meghozott ítélete azonban helybenhagyta a határozatot, és megerősítette: a mentőszolgálat megsértette a közbeszerzési törvényt, amiért légi járműveinek üzemeltetésére nem írt ki pályázatot. Az ítélet ellen a Legfelsőbb Bíróságnál fellebbezhet az OMSZ. Jogtanácsosuk közölte: még nem kapták meg az ítéletet, és nem döntötték el, élnek-e az újabb jogorvoslati lehetőséggel.

Az immár a bíróság által is megállapított törvénysértés korántsem új keletű - derül ki a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatából, valamint a Fővárosi Bíróság ítéletének indoklásából. A Mentőszolgálat 1994 novemberében kötött szerződést a tulajdonában lévő légi járművek üzemeltetésére a Budapest Aircraft Service Kft.-vel (BASe Kft.). Ezt a szerződést ugyan többször is módosították - jogtanácsosuk megfogalmazásában aktualizálták -, ennek azonban semmi köze nem volt egy esetleges nyertes közbeszerzési pályázathoz. Ilyet ugyanis a közbeszerzési törvény 1995. végi hatálybalépése után sem írt ki erre a feladatra az OMSZ.

A mentőszolgálat kezdettől fogva arra hivatkozott, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz kérelemmel forduló cég, a For Life Helikopteres Mentőszolgálatot működtető dombóvári Reparautó Kft. amúgy sem üzemeltethette volna gépeit. Ezt a kifogást azonban a bíróság éppúgy megalapozatlannak és elfogadhatatlannak tartotta, mint azt, hogy a légi járművek üzemeltetésére még a közbeszerzési törvény hatálybalépése előtt kötöttek szerződést a BASe Kft.-vel.

A bíróság ítélete szerint azonban az Országos Mentőszolgálat mint állami szerv és a légi járművek üzemeltetése mint szolgáltatás is a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik. Különösen hogy a közbeszerzési értékhatár évi nyolcmillió forint, a BASe Kft. viszont - mint az a döntőbizottsági határozat indoklásából kiderül - havonta több mint nyolcmillió forint+áfa alapdíjat számol fel az OMSZ-nek a helikopterek üzemeltetéséért. A mentőszolgálat pénzügyi és számviteli osztályának kimutatása szerint viszont csak 2000. január 1-je és október 11-e között majdnem 220 milliót kapott a kft. az OMSZ-től.

A bíróság pedig éppen erre a szerződési összegre tekintettel döntött úgy, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság által kiszabott ötmillió forintos bírságot nem mérsékli. A bíróság szerint az OMSZ olyan jogsértést követett el, amelyhez képest ez a bírság méltányosnak tekinthető.