Fokozott ellenőrzések a bankokban

Körlevelet küldtek a bankok a móri rablás után fiókjaiknak, hogy fokozottan figyeljenek a gyanúsnak tűnő, csupán várakozó, nézelődő ügyfelekre. Néhány bank a kilencvenes évek elején zsilipes ajtót szerelt fel a bajáratához, de mivel az erőszakos támadások száma nem nőtt az országban, ezért ezek építését nem folytatták.

A pénzintézetek a legmagasabb szinten igyekeznek szavatolni ügyfeleik és az alkalmazottak biztonságát - mondta el az [origo]-nak több nagy bank biztonsági szakembere is. Épp amiatt azonban, hogy a rendszerek kiismerhetetlenek maradjanak, nem kívántak részletekkel szolgálni arról, hogy a csütörtöki móri bankrablás után terveznek-e változtatásokat a bankfiókok védelmi rendszerében. Elmondták, hogy rendszeresen, hónapról hónapra, vagy akár gyakrabban is, értékelik az országban történt bűneseteket, rablásokat, és az úgynevezett kriminális kockázatelemzések után folyamatosan változtatják, alakítják a biztonsági rendszert.

Csaba József, a K&H Bank szakértője az [origo]-nak elmondta, hogy olyan brutális támadásra, amilyen Móron történt, nem lehet felkészülni, nem tud arról, hogy a világon bárhol történt volna olyan bankrablás, amiben szó nélkül kivégeztek volna több embert. A csütörtökön történtek után a bank vezetői körlevelet küldtek a bankfiókokba. A levélben felhívják az alkalmazottak és az őrök figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek a gyanús személyekre, akik céltalanul álldogálnak, nézelődnek, mert minden bankrablásnak hasonló előzményei vannak, és nyugodtan feltételezzék, hogy akár bűncselekmény is készülhet. A fiókokban készült videofelvételeket ezentúl még alaposabban kell elemezni.

A bankfiókokat mindenhol fölszerelik videokamerákkal, aminek elrettentő szerepe van, pánikriasztógombbal, amit a munkatársak megnyomhatnak, ha bármi gyanúsat észlelnek, és ami azonnal riasztja a rendőröket. Csaba József elmondta, hogy a kilencvenes évek elején néhány bank felszerelt zsilipeket a bejárathoz, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy nem sűrűsödtek az erőszakos bankrablások, így azok telepítése leállt. A zsilipes beléptető rendszer sem tudja százszázalékosan kiszűrni a fegyvereket, nagyon drága, és elsősorban olyan országokban használják, például Olaszországban, ahol körülbelül tizenötször annyi fegyveres támadás történik, mint Magyarországon.

Korábban:

Bankrablás Móron - hét halálos áldozat

Ajnálat:

A pénzügyminiszter szakemberekkel tárgyal a banki biztonságról

A Kiemelt Ügyek Osztályán a bankrablás

A rablók maximum 1-2 milliót zsákmányoltak

Egy 24 és egy 28 éves férfit üldöznek

Kegyetlen mészárlás - az [origo] helyszíni tudósítása Mórról

Bankrablás Móron - hat halott, két életveszélyes sérült

Orbán Viktor részvétét nyilvánította

Már körözték a bankrablással gyanúsítottakat

25 év alatt hárman haltak meg bankrablásban

Fórum:

Hat halott egy móri bankrablásnál