Gyásznap a móri áldozatok emlékére

Mór lakossága hétfőn emlékezik az Erste Bank helyi fiókját ért fegyveres támadás áldozataira. Az önkormányzat saját halottjainak tekinti az elhunytakat, és 100 ezer forintos gyorssegélyt ad a hozzátartozóknak. A város polgármesterének felesége is az áldozatok között van. A Nemzeti Kegyeleti Bizottság kezdeményezi, hogy a kormány hirdessen nemzeti gyászt.

Gyásznappá nyilvánította pénteki rendkívüli ülésén május 13-át Mór város közgyűlése. Hétfőn a helység lakói kegyelettel emlékeznek meg az Erste Bank helyi fiókját ért fegyveres támadás áldozataira. A közgyűlés felkérte a város vendéglátóhelyeinek tulajdonosait, bérlőit, hogy a gyásznapon korlátozzák a nyitva tartást.

A rendkívüli ülésen a képviselőtestület úgy határozott, hogy az önkormányzat saját halottjának tekinti az elhunytakat. És családjukat - amint az áldozatok nevét nyilvánosságra hozzák - 100-100 ezer forint gyorssegélyben részesíti. A pénzt a város jegyzője és alpolgármestere személyesen viszi el az elhunytak hozzátartozóihoz, tolmácsolva egyben az önkormányzat együttérzését, részvétét.

Gyászol Mór város polgármestere is, akinek a felesége - a bankfiók vezetője - is az áldozatok között van.

A 15 ezer lakosú kisváros siratja a bankban lemészárolt áldozatokat. A középületekre, intézményekre kitűzték a gyászlobogót, a bank épülete előtt gyűlnek a kegyelet virágai.

A helység lakói még mindig nem tértek magukhoz a brutális bűntény okozta döbbenetből, hiszen az elhunytakat sokan ismerték, sokan voltak velük rokoni, baráti kapcsolatban. A városban megerősítették a rendőri jelenlétet.

A Nemzeti Kegyeleti Bizottság kezdeményezi, hogy a kormány hirdessen nemzeti gyászt a csütörtöki, móri bankrablás következtében elhunyt áldozatok emlékére. A bizottság mélységes megdöbbenésének ad hangot a példátlan, tragikus esemény miatt, s elítéli az ártatlan áldozatokat követelő, esztelen és brutális öldöklést. A testület részvétét fejezi ki a gyászoló családoknak és Mór városának.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Korábban:

Bankrablás Móron - Küzdenek a nyolcadik áldozat életéért

Ajnálat:

A rablók maximum 1-2 milliót zsákmányoltak

Egy 24 és egy 28 éves férfit üldöznek

Kegyetlen mészárlás - az [origo] helyszíni tudósítása Mórról

Bankrablás Móron - hat halott, két életveszélyes sérült

Orbán Viktor részvétét nyilvánította

Már körözték a bankrablással gyanúsítottakat

Fórum:

Hat halott egy móri bankrablásnál