Több milliós kártérítés a hozzátartozóknak

Az Erste Bank nem nyitja ki a megtámadott móri fiókját. Hamarosan egy új helyiségben nyitnak meg, máshol a városban. A bank az alkalmazottaknak és az ügyfelek hozzátartozóinak egyaránt több millió forintos támogatást ad.

Kisbenedek Péter, az Erste Bank vezérigazgatója pénteken bejelentette: segíteni fognak mind az alkalmazottak, mind az ügyfelek hozzátartozóinak. Minden dolgozójukra kötöttek biztosítást, amelynek értelmében 3 millió forint jár halál esetén. Emellett a Providenciánál is biztosítva voltak az alkalmazottak, a biztosító azonban még nem tudja, mennyit fizetnek az elhunytak hozzátartozóinak, de itt is milliós nagyságrendű összegre kell számítani. Az Erste Bank méltányossági alapon a két biztosítással azonos összeget fizet az ügyfelek hozzátartozóinak is.

Emellett a vezérigazgató meglátogatja valamennyi áldozat családját, és a tapasztalt körülményekhez igazodva - hány gyerek van, hány személyt kell eltartani - további támogatást nyújtanak. A bank a temetés költségeit is átvállalja.

Azt továbbra sem tudják, hogy a támadók vittek-e el pénzt, és ha igen, mennyit. A rendőrség ugyanis még nem fejezte be a helyszínelést, ezért a bank dolgozói nem mehetnek még be a helyiségbe. Két helyen tartották a pénzt: a kasszánál és a terzorban, melyet két különböző kulccsal és két embernél lévő külön kóddal lehetett nyitni. Azt nem tudják, hogy a trezort ki tudták-e nyittatni a támadók.

A bank egyeztet a Bankszövetséggel és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével arról, szükséges-e közös lépéseket tenni a jövőben az ilyen esetek megakadályozása érdekében. Kisbenedek szerint azért nehéz a helyzetük, mert hasonló támadás még a környező országokban sem volt.

Kisbenedek szerint az ilyen támadásra csak úgy lehet felkészülni, ha egyéni beléptetési rendszert állítanak fel, mely során dupla fémdetektoros kapun kell átmenni, az átvizsgáló helység fala pedig golyóálló. A magyar törvényeknek az Erste Bank védelme mindenben megfelelt - tette hozzá a vezérigazgató.

Kecskeméti Sándor, a bankot védő Group 4 vezetője azt mondta: a támadás nem volt előzmények nélküli, mivel az elmúlt egy-két évben szinte minden hónapban volt fegyveres rablás pénzintézet vagy pénzszállító autó ellen. Ezért évek óta kérik a Belügyminisztériumot, hogy változtassanak a jelenlegi szabályokon. Javasolták például, hogy szúrópróbaszerűen rendőrök is utazzanak a pénzszállító autókban, de ezt sem engedélyezték. Kecskeméti hozzátette: remélik, hogy az eset után sikerül változtatni a jogszabályokon.

A móri fiók 10 éve működött, júliusban mindenképp elköltözött volna a fiók egy nagyobb helyiségbe. A történtek után ez a fiók már nem nyit meg, ehelyett felgyorsítják a munkálatokat és csak az új fiókban folytatódik a munka. Hétfőtől ideiglenesen egy lerakatot létesítenek Móron, ez azonban elsősorban csak felvilágosítással fog az ügyfelek rendelkezésére állni.

Ajánlat:

Itt elolvashatja az [origo] összes cikkét a móri bankrablásról