Vizsgálat indul a viperával támadó rendőr ellen

Viperával támadt egy rendőr horvát szurkolókra a szerdai Magyarország-Horvátország válogatott labdarúgó-mérkőzésen. Többek között egy mankóval járó férfi és egy nő ellen irányult a támadás. A pécsi rendőrség fegyelmi vizsgálatot indít az ügyben.

Fotó: MTI
A rendőr kezében a vipera
Fotó: MTI
Fényképfelvétel bizonyítja, hogy a Magyarország-Horvátország labdarúgó-mérkőzésen egy pécsi rendőr viperával támadt a horvát szurkolók egy csoportjára. A pécsi rendőrkapitány azt mondta: egy rendbontót vezettek ki a kollégái, amikor több horvát szurkoló nekik támadt, ezért védekezniük kellett. A kapitány szerint nem támadólag léptek fel a rendőrök, csak rendet akartak teremteni, miután egy szurkoló beszaladt a pályára.

A rendőrkapitány szerint az is bizonyítja, hogy kollégái csak védekeztek, hogy a horvátok közül senki sem jelentkezett orvosi ellátásra, míg a rendőrök közül többen megsérültek. Köztük a képen látható rendőr is. Jelenleg is betegállományban van a képek szerint viperát használó kolléga - mondta Cserép Attila pécsi rendőrkapitány.

A fegyelmi vizsgálat keretében minden, az esetről készült fényképet megvizsgálnak, elemeznek, és kihallgatják az intézkedő rendőröket is. Meg kell állapítani, hogy pontosan mi is történt, nem lehet egyetlen felvétel alapján mindezt eldönteni. Azt is megvizsgálják az eljárás során, történt-e egyáltalán bármiféle szabálytalanság: a focimeccsekre kivezényelt rendőrök hivatalos felszerelése a tomfa. Ezzel viszont akár komolyabb sérülést is lehet okozni, mint a viperával - véli Cserép.

Az akcióról készült MTI-felvételen csak az látszik, hogy egy rendőr viperát tart a kezében, társai gumibottal ütik a tömeget. A Nemzeti Sport által csütörtökön közölt felvételen azonban még az is látszik, hogy többek között egy mankóját maga elé tartó férfi és egy, a rendőr elől menekülő nő irányába lendíti a viperát a rendőr, nem csak védekezik. Ezen a felvételen valamennyi szurkoló megpróbál kitérni a vipera elől, legtöbbjük háttal áll a rendőrnek.