A Nógrádi-per következő tárgyalásán már a perbeszédek várhatók, ítéletet pedig várhatóan július elején hirdetnek. A vádirat szerint Nógrádi hamisan állította több magas rangú politikusról, hogy kapcsolatban állt az olajmaffiával és pénzt fogadott el bűnözőktől. Nógrádi a mai tárgyaláson azt kérte a bíróságtól, hogy vizsgálják meg Pintér Sándor, Lezsák Sándor, Szabó Iván, Boross Péter, illetve a fia esetében: vagyonuk arányban áll-e bevallott jövedelmükkel.

A Nógrádi-ügyben kedden befejeződött a tanúk meghallgatása, a következő, július 2-i tárgyaláson várhatóan sor kerül a perbeszédekre, az elsőfokú ítéletet pedig július 9-én hirdeti ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A vádirat szerint Nógrádi - a parlament olajbizottságának egykori tanúja - 2000 nyarán hamisan állította a hatóságok előtt Pintér Sándor belügyminiszterről, Szabó Iván volt pénzügyminiszterről, Lezsák Sándor MDF-es országgyűlési képviselőről és Boross Péter volt miniszterelnökről, illetve a fiáról, hogy kapcsolatban állt az olajmaffiával és pénzt fogadott el bűnözőktől. A Nógrádi-ügy kapcsán hírbe hozott politikusok következetesen visszautasították, hogy bármi közük lett volna az olajmaffiához.

Kedden a bíróság ismertette az ügyben korábban tanúként meghallgatott Kőrösi Imre volt MDF-es országgyűlési képviselő beadványát, mely szerint Közép-Kelet-Európában Magyarországon alakult ki a legnagyobb és legszervezettebb olajmaffia, és ebben a hatóságok, illetve a politikusok is szerepet vállaltak. Kőrösi a tárgyaláson megjegyezte, hogy 1993-ban minderről tárgyalt Antall József miniszterelnökkel, és azt tanácsolta a kormányfőnek: le kell csukni néhány korrupt rendőrt, ügyészt, országgyűlési képviselőt. Kőrösi elmondta azt is, hogy az olajügyek kapcsán már akkor parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte.

Nógrádi Zsolt írásban kérte, hogy a Fővárosi Bíróság elnöke foglaljon állást a Fővárosi Bíróság egyes bíráinak az üggyel kapcsolatos elfogultságáról, és vizsgálják meg, szükséges-e a Fővárosi Bíróság az ügyből való kizárása. Nógrádi Zsolt indítványozta még, hogy Pintér Sándor, Lezsák Sándor, Szabó Iván, Boross Péter, illetve a fia esetében vizsgálják meg, hogy a tulajdonukban lévő vagyontárgyak, cégek arányban állnak-e az általuk bevallott jövedelemmel. A vádlott azt is indítványozta, hogy a bíróság tanúként hallgasson meg két volt magas rangú rendőrtisztet, Tonhauser Lászlót és Sándor Istvánt többek között arról, hogy ki járt közben az olaj-, illetve borhamisítási ügyek eltussolásakor.

Nógrádi Zsolt a keddi tárgyaláson kérte a bíróságtól, tegye lehetővé, hogy júliusban, augusztusban kirándulni menjen az Egyesült Államokba és Spanyolországba. A bíróság azonban jelezte: nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a kitűzött tárgyalások időpontjában a vádlott elhagyja az országot.

Korábban:

Tanúk támasztják alá Nógrádi olajos vádjait

Tonhauser és Papa tanú lehet Nógrádi Zsolt perében