Ma tartja az Orbán-kormány utolsó rendes ülését

Ma ülésezik utoljára az Orbán-kormány teljes jogkörben hivatalban lévő kabinetként. Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ugyanis az Országgyűlés május 15-i alakuló ülésén kormányalakítási megbízást kap Mádl Ferenc köztársasági elnöktől. Ezután - a Medgyessy-kormány megalakulásáig - a most leköszönő kabinet már csak ügyvezetőként látja el feladatát.

Az ügyvezető kormány nemzetközi szerződéseket már nem köthet, és rendeletet is csak a törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben hozhat. A Népszabadság információi szerint az utolsó - nem ügyvezetői - kormányülést mégsem a Sándor-palotában tartják, hanem a szokásos helyen, a Parlamentben. Ugyanakkor az újság szerint nem kizárt, hogy Orbánék még tartanak egy utolsó ülést a Várban.

Az ülésen szó lesz a hallgatói hitelrendszerről és a Diákhitel Központról szóló kormányrendelet módosításáról; a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi törvény hatálya alá tartozó személyek diákkedvezményéről; illetve a 2003-ban felvehető államilag finanszírozott hallgatói összlétszámról.