Horváth Szilárd nem árulja el alibijét

Hétfőn és kedden a rendőrség tanúként akarta meghallgatni a móri ügyben Horváth Szilárdot, aki hétfőn hajnalban adta fel magát a Venyige utcai börtönben. Horváth azonban megtagadta a vallomástételt és a vérvételt is, ugyanis az ügynek egyelőre nem gyanúsítottja, tanúként pedig nem tud vallomást tenni, hiszen nem volt ott a móri vérengzés környékén - mondta az [origo]-nak jogi képviselője.

Horváth Szilárd az átszállításkor
Fotó: HavariaPress
Hétfőn este és kedden a rendőrség tanúként akarta meghallgatni Horváth Szilárdot, akit a móri vérengzés után néhány órával összefüggésbe hoztak a bűncselekménnyel. Horváth hétfőn hajnalban adta fel magát a Venyige utcai börtönben, a tanúkénti meghallgatására hétfő este szállították át az Aradi utcába, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságára. Várhatóan egy hónapot tölt majd itt, a rendőrség ennyi időre kérte ki a büntetés-végrehajtási intézettől.

Horváth sem hétfő este, sem kedden nem mondott egy szót sem a rendőröknek, ugyanis az ügynek nem gyanúsítottja, tanúként pedig nem tud vallomást tenni, hiszen nem volt ott a móri vérengzés környékén - mondta az [origo]-nak jogi képviselője, Thaisz Andrea. Horváth azt sem hagyta, hogy DNS-vizsgálat céljából vért vegyenek tőle, emellet nem járult hozzá ahhoz sem, hogy haj- és körömmintát vegyenek tőle. A minták szakértői vizsgálata és Horváth tanúvallomása alapján lehetne kizárni, hogy Horváth a lehetséges gyanúsítottak között van - mondta az [origo]-nak Kovács Lajos, az ORFK ezredese, a nyomozás egyik vezetője. "Jó lenne, ha mondana valamit arról, hogy hol és kivel volt a móri rablás idején, hogy ellenőrizni tudjuk" - mondta Kovács ezredes.

A vérvétellel kapcsolatban Szikinger István alkotmányjogász az [origo]-nak azt mondta, hogy Horváthnak, mint tanúnak is kötelessége alávetni magát a vizsgálatnak, és egyéb kérdésekben is együtt kell működnie a rendőrséggel.

Jogi képviselőjének a rendőrség nem tette lehetővé, hogy jelen legyen Horváth meghallgatásán, sőt a rendőrökkel is csak este sikerült telefonon beszélnie - mondta Thaisz Andrea ügyvéd. Ennek ellentmond, hogy az ezredes állítja: Thaisz bent járt hétfő este Horváthnál, és hosszasan beszélgettek négyszemközt, de Horváth ezután sem volt hajlandó beszélni.

A jogi képviselő hétfő délben arról beszélt, hogy Horváth mindenben együtt fog működni a rendőrséggel, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Ugyanakkor már hétfő délután ellenkezni kezdett a rendőrökkel Horváth. "Nem úgy tűnik, hogy együtt akarna működni" - mondta hétfőn az [origo]-nak Kovács Lajos, a nyomozás egyik vezetője.

Már hétfőn felmerült, hogy Horváth azért nem hajlandó az együttműködésre, mert nem volt jelen jogi képviselője, ugyanis Thaisz Andrea ügyvéd szerint a rendőrség úgy szeretné meghallgatni Horváthot, hogy ő ne legyen jelen. Erre ugyan van jogi lehetőség, de Horváth kizárólag jogi képviselője jelenlétében akar vallomást tenni - mondta Thaisz Andrea ügyvéd az [origo]-nak. A jogi képviselő jelenlétével kapcsolatban Kovács Lajos, az ORFK ezredese azt mondta, hogy tanúmeghallgatásnál egy esetben tagadható meg, hogy a tanú ügyvédje jelen legyen; ha ez akadályozza a nyomozást. Ebben az ügyben ez nem áll fenn, ezért ha Horváth ragaszkodik hozzá, jogi képviselője jelen lesz meghallgatásán - közölte Kovács Lajos hétfőn délután.

Korábban:

Horváth állítja: bizonyítani fogja ártatlanságát

Ajánlat:

Itt elolvashatja az [origo] összes cikkét a móri bankrablásról

Fórum:

Hat halott egy móri bankrablásnál