Körülbelül 3800 sorköteles kezdi meg a héten féléves katonai szolgálatát. Az újoncok többsége a hétvégén már hosszú eltávozásra is mehet, pünkösdhétfő és a jövő hét keddre eső honvédelem napja miatt. A sorkatonák két hónap alapkiképzés után kerülnek tovább különböző alakulatokhoz.

Kedden és szerdán 3800 újonc vonult be a Magyar Honvédség kiképzőközpontjaiba, hogy megkezdje féléves sorkatonai szolgálatát. Kedden 1511-en vonultak be, míg szerdára 2300 fiatal behívását tervezték - közölte a Honvédelmi Minisztérium Hadkiegészítő és Kiképző Parancsnoksága.

A sorkatonák a Magyar Honvédség alföldi és dunántúli kiképzőközpontjaiba, Szabadszállásra, Szombathelyre és Tapolcára, valamint a 32. Budapest őrezredhez és a szentendrei Központi Tiszthelyettes Szakképző Iskolába kerültek.

Az újoncok, miután elbúcsúztak hozzátartozóiktól, megkapták felszerelésüket és átestek az orvosi vizsgálaton is. Ezt követően felállították az alegységeket, majd a kiskatonák alegységparancsnokuk jelenlétében letették a katonai esküt. A bevonultak két hónapot töltenek a kiképzőbázisokon, mielőtt különböző alakulatokhoz kerülnek.

A frissen bevonult sorkatonák többsége már szombaton eltávozást kaphat, és otthon töltheti a háromnapos hétvégét és a honvédelem napját is, amikor nincs kiképzés. Mivel ez keddre esik, így összesen négy szabadnapjuk van a katonáknak. A bevonulás részletes adatait csütörtökön teszi közzé a hadkiegészítő parancsnokság.

Korábban:

A parlament megszavazta a kötelező sorkatonai szolgálat idejének csökkentését
(2001. jún. 12.)