Megalakult az új Országgyűlés

Letették hivatali esküjüket az új Országgyűlés képviselői. Az ülést Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitotta meg. Mádl Ferenc kijelentette, Medgyessy Pétert, az MSZP és az SZDSZ miniszterelnök-jelöltjét bízza ma meg az új kormány megalakításával. Orbán Viktor miniszterelnök leköszönő beszédében sok erőt és bölcsességet kívánt az új kormánynak. Mádl felkérése után Medgyessy közölte nem erőből akar politizálni, tiszta nyugodt és kiszámítható Magyarországot akar.

Az új Országgyűlést Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitotta meg. Ezután a képviselők egperces néma tiszteletadással emlékeztek a móri bankrablás áldozataira, majd elénekelték a Himnuszt. Ezután a köztársasági elnök ígéretet tett, hogy ma Medgyessy Pétert, az MSZP és az SZDSZ miniszterelnök-jelöltjét bízza az új kormány megalakításával.

A mandátumok ellenőrzése után a képviselők letették hivatali esküjüket, ezzel hivatalosan is megkezdhette működését az Országgyűlés. Az ülésen nagy többséggel megválasztották az Országgyűlés új tisztségviselőit.

A köztársasági elnök elnök azt kívánta Medgyessynek, hogy az elmúlt évek hozamait jó gazdaként tudja gyümölcsöztetni. Mádl emlékeztetett, hogy Medgyessy Péter elkötelezte magát az elmúlt évek eredményeinek megtartására. Megköszönte Orbán Viktor és az előző kormány munkáját, mert megőrizték és tovább erősítették Magyarország jó hírét és kiemelkedő szerepét a régióban. Mádl arra figyelmeztette a képviselőket, hogy tartsák be ígéreteiket, és a sokszor eldurvuló kampány után "segítsék békés vizekre terelni a közélet hajóját". Mádl szerint az ellenzéknek és a kormányoldalnak egyformán kell képviselnie az ország két legfontosabb közös ügyét: az európai integrációt és a határon túli magyarok védelmét.

Szilil Katalin, a demokratikus parlament első női házelnöke köszöntő beszédében a parlament szavahihetőségének és preszízsének visszaállítását tekintette fő feladatának Szili úgy fogalmazott, hogy a szavaknak vissza kell adni eredeti értelmüket. Szerinte a demokratikus jogok visszaállításával növekedhet a parlament tekintélye, és ettől a nemzet identitástudata is erősödik. A házelnök szerint az ország többsége azt várja, hogy az elkövetkező négy év során "ne a csatazaj jellemezze a politikát, hanem a vitázó okosság vigye előre az ország ügyeit".

Az Országgyűlés ezután megszavazta a bizotságok tagjainak megválasztásáról szóló javaslatot.

Az Országgyűlés alakuló ülését nagy érdeklődés kísérte, a vendégek megtöltötték a karzatokat és a páholyokat. Mind a 386 képviselő jelen volt az ülésen. A fideszes és MDF-es képviselők nemzetiszínű szalagot tűztek ki. 

Mádl beszéde után az Országgyűlés korelnöke, Varga László fideszes képviselő szólalt fel. Arra figyelmeztetett, hogy az ország nem akar kettészakadni, legfeljebb a politikusok oszthatják ketté a társadalmat. Ezért egységre szólította fel a politikusokat, és tárgyilagosságra a médiát. Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke és Pintér Sándor belügyminiszter a választások zökkenőmentességét, nemzetközi elismerését és törvényes rendjét méltatták.

A képviselők az ünnepélyes eskütétel után titkos szavazással megválasztották az Országgyűlés elnökét, alelnökét és jegyzőit.

Az Országgyűlés házelnökének az MSZP javaslata szerint Szili Katalint választották nagy többséggel. A jövőben - a heti ülésezésre való tekintettel öt alelnök lesz: Mandur László (MSZP), Wekler Ferenc (SZDSZ), Dávid Ibolya (MDF), Szájer József (Fidesz) és Harrach Péter (Fidesz), akik jelölését titkos szavazáson, szintén nagy többséggel erősítették meg a képviselők.

A négypárti megegyezés értelmében a jövőben 25 bizottság lesz, ebből 14-nek kormánypárti, 11-nek ellenzéki elnöke lesz. A kormánypártok 35, az ellenzékiek pedig 33 alelnököt delegálnak. 10 bizottságban 2 fős, 14-ben 1 fős lesz a kormánypárti többség, míg a hagyományoknak megfelelően a mentelmi bizottság paritásos lesz. Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök semmilyen bizottsági pozíciót nem vállal.

Az MSZP tervei szerint a jövőben újból hetente ülésezik a parlament. Várhatóan két nap plenáris ülésekre, két nap bizottsági ülésekre kerül sor, a maradék időben a képviselők választókerületükben tevékenykednek.

Orbán Viktor leköszönt miniszterelnöki posztjáról

Orbán Viktor a polgári kormány nevében köszöntötte az új Országgyűlést és sikeres munkát kívánt a következő kormánynak. Összegezve az elmúlt négy év eredményeit az államháztartási hiány csökkenését, az átlagbérek és a minimálbér növekedését, a tandíj eltörlését, a diákhitelt és a gyermekek után járó adókedvezmény bevezetését emelte ki. A kormány egyik fő feladatának nevezte a népességcsökkenés megállítását, illetve megállítását. Mint fogalmazott, ezen a téren most is súlyos a helyzet. A bátrabb család és gyermekvállalás és a szegényebb gyermekek esélyegyenlősége érdekében szüntették meg a tandíjat és vezették be a diákhitel-rendszert, mondta Orbán Viktor.

A gazdasági eredmények közül az elmúlt négy évben az infláció 12 százalékos csökkenését emelte ki. Mint mondta, az árak megfékezése érdekében szembeszálltak a nagytőke képviselőivel, féken tartották a gáz és a gyógyszerárakat, letörték az autópályadíjakat, és eközben jelentős arányban növekedett a külföldi befektetések száma. Az autópálya építésekkel kapcsolatban ismét az eredmények között említette, hogy magyar vállalkozókat vontak be az építkezésbe. Orbán megemlítette a státusztörvényt, amely szerinte nem illeszkedik a világ kordivatjába, mégis elérték annak nemzetközi elfogadtatását. "A nemzet ma erősebb, egységesebb és szabadabb, mint valaha" - fogalmazott Orbán. A leköszönő miniszterelnök, miközben sok erőt és bölcsességet kívánt az új kormánynak, a mostani kormánypárti képviselőknek azt mondta "a jól végzett munka gyümölcse nem az újraválasztás, hanem, hogy elvégezhettük".

Ezt követően Mádl hivatalosan is felkérte Medgyessy Pétert kormányalakításra. A miniszterelnök-jelölt azt mondta: tíz millió magyar állampolgár miniszterelnöke lesz, aki tizenöt millió magyar iránt érez felelősséget. Közölte, nem erőből, hanem megfontoltan akar politizálni. Nem babérokra pályázik, hanem az egész ország érdeke vezérli. Tiszta nyugodt szomszédpolitikát ígért, hozzátéve "a legfontosabbak a véreink a szomszédságban". Végül megköszönte a távozó kormány munkáját.

Az alakuló ülés végén az Országgyűlés egy ellenszavazattal megszavazta a házszabálytól való eltérést a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban. Így erről a következő ülésen, május 21-én szavaz a parlament.

Ajánlat:

Videofelvétel az Országgyűlés ellen tüntetőkről
(3,5 MByte, 51 mp)

Lehazaárulózták a Parlament előtt Medgyessyéket

Korábban:

Aláírták a négypárti megállapodást

Döntött az MSZP a bizottságielnök-jelöltekről

Egyedül Orbán nem lesz bizottsági tag a Fideszből

Fórum:

SZÉTBOMLIK A FIDESZ???

Honfitársaim! Kezdődik a pünkösdi királyság

Tüntetnek a parlament előtt az új kormány ellen!