Mádl Ferenc köztársasági elnök ma az MSZP-t és az SZDSZ-t kérte fel kormányalakításra. A két párt korábban azt ígérte, május végére megalakul az új kabinet. A miniszterelnök és 15 miniszter alkotja a kormányt. Ismerje meg, hogy kik irányítják az országot a következő négy évben!

Miniszterelnök: Medgyessy Péter (MSZP)

A fővárosban, hatvan éve született közgazdász a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen szerezte meg a diplomáját, ahonnan a Pénzügyminisztériumba került. Ott dolgozott 1966-tól több mint húsz éven át, 1987-ben a Grósz-kormány pénzügyminisztere lett. 1988-tól, a Németh-kormányban, a gazdasággal és a privatizációval megbízott miniszerelnök-helyettes volt. 1996-tól szintén pénzügyminiszternek kérték fel a Horn-kormányban, ahol Bokros Lajost váltotta. A rendszerváltás előtt betöltött bizalmi állása miatt az átvilágítóbírák távozásra szóllították fel, ám ő maradt, arra hivatkozva, hogy nem használt fel munkájához belügyi jelentéseket. Állami feladatain kívül 1990-től a francia Paribas Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, 1994-től két éven keresztül a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatója, 1998-től az elmúlt évig az Inter-Európa Bank Rt. igazgatóságának az elnöke és az Atlasz Biztosító alelnöke volt. Éveken át tanított a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. 1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, 2000-ben pedig a francia Becsületrendet.

Olvassa el Medgyessy Péter portréját!

Belügy: Lamperth Mónika (MSZP)

Magyarország első női belügyminisztere Lamperth Mónika lesz, aki Bácsbokodon született 45 éve. 1981-ben Pécsett jogi karon végzett. Az 1987-ben szerzett MSZMP-s tagságát 1989-ben MSZP-sre cserélte. Önkormányzatoknál, illetve elődeiknél, a tanácsoknál dolgozott, majd a Nők Kaposvárért Egyesület elnöke lett, 1994-től országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettességig vitte, két éven keresztül (1995-96-ban) a Röplabda Szövetség elnökségi tagja volt.

Olvassa el Lamperth Mónika portréját!

Pénzügyminiszter: László Csaba (MSZP)

Az idén októberben a 40. életét betöltő pénzügyminiszter-jelölt Debrecenben született. A Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen szerezte meg közgazdász diplomáját 1986-ban, majd a már átkeresztelt intézményben (Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem) 1992-ben doktori címet is szerzett. A Pénzügyminisztériumban kezdte karrierjét, a rendszerváltás idején osztályvezető volt. 1994 és 1998 között a Horn-kormányban helyettes államtitkárként tevékenykedett, az Orbán-kormány idején, 1999-ig közigazgatási államtitkár volt, emellett tanított a közgazdaság-tudományi egyetemen.

Gazdasági miniszter: Csillag István (SZDSZ)

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium első embere várhatóan - az SZDSZ egyelőre nem hivatalos jelöltje - Csillag István lesz. Az 51 éves budapesti közgazdász jogászként kezdte, az ELTE-n szerzett diplomát, majd a Pénzügyminisztériumban dolgozott, többek között osztályvezetőként. Később a Pénzügykutató Rt.-nél töltött be vezető pozíciókat. A magánszektorban vállalati privatizációs tanácsadóként ügyködött kinevezéséig.

Környezetvédelem és vízügy: Kóródi Mária (SZDSZ)

Az 52 éves vaskúti politikus Pécsett, majd az ELTE jogi karán tanult, ahol végül lediplomázott. Vízügyi szakmai tapasztalatait 1968-tól az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságon kezdte gyűjteni adminisztrátorként. Később, a hetvenes évek közepén tanácsi előadó volt, majd a gyámügynél helyezkedett el, 1982-től tanácsi titkár is volt, a nyolcvanas évek második felétől jogtanácsos, később ügyvéd. Az Országgyűlésnek a rendszerváltás óta tagja, a Horn-kormány idején a parlament alelnöke volt.

Olvassa el Kóródi Mária portréját!

Mezőgazdaság: Németh Imre (MSZP)

A 47 éves, vasvári férfi 1979-ben diplomázott a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen gépészmérnökként. Dolgozott fejlesztőmérnökként, másoddiplomát fejlesztő szakmérnökként szerzett, majd doktorit szerzett. 1995-től a Pest megyei Agrárkamara ügyvezetője, a parlamentbe négy éve jutott be, 2001-től frakcióvezető-helyettes.

Olvassa el Németh Imre portréját!

Munkaügy: Kiss Péter (MSZP)

A celldömölki, 42 éves politikus a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát a gépészmérnöki karon. Ott is kezdett el dolgozni: 87-ig tanársegéd, eközben a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) titkára lett, a szervezetben egészen a Budapesti Bizottság első titkárságáig vitte, majd a Baloldali Ifjúsági Társulás elnökének választották. Az MSZMP-be 1980-ban lépett be, 1989-ben pedig átment az MSZP-be. A rendszerváltás után a fővárosi közgyűlés tagja volt, a Horn-kormányban munkaügyi miniszter. Az elmúlt négy évben a szocialisták frakcióvezető-helyettese volt.

Olvassa el Kiss Péter portréját!

Oktatás: Magyar Bálint (SZDSZ)

Az oktatási miniszter ismét az SZDSZ-es Magyar Bálint lesz, aki a Horn-kormány idején már betöltötte ezt a pozíciót. Az 1952 novemberében a fővárosban született politikus az ELTE-n, szociológia-történelem-angol szakon végzett 1977-ben. A rendszerváltás előtt többek között az MTA Világgazdasági Kutatóintézetében dolgozott. Az SZDSZ egyik alapító tagja, majd 1998-2000 között a párt elnöke.

Olvassa el Magyar Bálint portréját!

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Kiss Elemér (MSZP)

A Miniszterelnöki Hivatal élére várhatóan a somlószőlősi, éppen a választások második fordulójának napján 58. születésnapját ünneplő Kiss Elemér kerülhet. A jogász végzettségű politikus az Állami Építőipari Vállalatnál kezdte szakmai pályáját, később a Minisztertanács Titkárságának osztályvezetője lett, azt követően az Egészségügyi Minisztériumba került főosztályvezetőnek. 1990-től egy éven keresztül a környezetvédelmi minisztériumban közigazgatási államtitkár, a Horn-kormányban pedig a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára volt.

Igazságügy: Bárándy Péter (MSZP)

Dávid Ibolyát egy vérbeli ügyvéd, Bárándy Péter, a szocialisták jelöltje követi az igazságügyi tárca élén. Az 52 éves budapesti jogász az ELTE-n végzett 1974-ben, azóta ügyvédként tevékenykedik, beleértve azt a négyéves időszakot, amikor a Köztársaság Párt alelnöke volt. 1992 óta a Budapesti Ügyvédi Kamara titkára.

Külügy: Kovács László (MSZP)

A szocialista párt elnökéről derült ki a leghamarabb, hogy miniszternek jelölik, lévén hogy Kovács Lászlónak már a Horn-kabinetben is az egyik legbiztosabb pozíciója volt. A külügyi székre jelölt Kovács 1939 nyarán született a fővárosban. Vegyésztechnikus lett, majd estin elvégezte a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemet. Ezt követően, 1966-tól a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának a munkatársává vált, majd egy nemzetközi diákszövetségben dolgozott. Külügyi karrierje a KISZ KB nemzetközi kapcsolatok osztályán folytatódott, majd a Központi Bizottság külügyi osztályán tévékenykedett. 1986-tól külügyminiszter-helyettes volt három éven keresztül. Az MSZP alapító tagja, díjakkal tüntették ki (például a Magyar Népköztársaság Csillagrendjével). A Horn-kormányban külügyminiszer volt, 1998-tól a párt elnöke lett, 2000-től frakcióvezető.

Olvassa el Kovács László portréját!

Honvédelem: Juhász Ferenc (MSZP)

A honvédelmi tárca MSZP által delegált várományosa Nyíregyházán született, 1960-ban. Nyíregyházán, a tanárképző főiskolán szerzett oklevelet általános iskolai tanítói és oktatástechnológusi szakon. Pártkötődését a helyi KISZ-bizottság munkatársaként szerezte. 1988-tól három éven keresztül a Politikai Főiskolán tanult, 1991-ben az MSZP megyei irodavezetője lett, ekkor kezdte meg a számviteli főiskolán tanulmányait is. Az első ciklusban nem, attól fogva azonban részt vett a parlament munkájában, a honvédelem vezetésére itt szerezte meg tapasztalait: a honvédelmi bizottság tagja, majd alelnöke volt. Közben a szocialisták frakcióvezető-helyettesévé választották, 2000-től a párt országos alelnöke.

Olvassa el Juhász Ferenc portréját!

Egészségügy: Csehák Judit (MSZP)

A szekszárdi születésű, 62 éves, orvosi diplomával rendelkező szakember-politikus nyolc évig körzeti orvosként, majd városi-járási orvosként tevékenykedett, aztán 1976-tól politikai  karriert kezdett építeni (noha már 1967-től az MSZMP tagja): az egészségügyi szakszervezet titkára, később a SZOT titkára lett. 1984-től a Minisztertanács elnökhelyettese volt, 1987-től pedig szociális és egészségügyi miniszterként tevékenykedett. Az utóbbi négy évet leszámítva országgyűlési képviselő volt, ezért az átvilágítóbírák, a rendszerváltás előtt betöltött pozíciói miatt, lemondásra szólították fel. A Horn-kormány idején két éven keresztül az MSZP alelnöke volt.

Ifjúság és sport: Jánosi György (MSZP)

A szekszárdi születésű 48 éves népművelő-szociológus 1977-től lett a Kossuth Lajos Tudományegyetem segédmunkatársa, majd Szekszárdon tanított a helyi tanítóképző főiskolán. Az MSZMP-be 1984-ben lépett be, 1989-ben átment az MSZP-hez. Nem sokkal később a párt országos elnökségének a tagja lett, nyolc éven keresztül alelnöke. 1994-től rövid ideig a művelődési tárca politikai államtitkára volt.

Olvassa el Jánosi György portréját!

Kultúra: Görgey Gábor (MSZP)

A leendő kormány legidősebb tagja 73 éves. Görgey Gábor író Budapesten született, előbb a Pázmány Péter Tudományegyetem német-angol szakán, majd a Római Katolikus Hittudományi Akadémián tanult. Az ötvenes években üzemi színjátszócsoportoknál rendezett, volt a Magyar Nemzet munkatársa, dramaturg, 1982-től hat éven át a szegedi Nemzeti Színház irodavezetője. A Horn-kormány idején a Magyar Televíziónál művészeti vezetőként dolgozott, 1992-ben az Írószövetség tagja lett, 1994-től a Magyar PEN Klub alelnökévé választották, egy éve már az elnöke. 1980-ban József Attila díjat kapott.

Informatika és hírközlés: Kovács Kálmán (SZDSZ)

Kovács Kálmán neve felmerült informatikai és hírközlési miniszterként, ám személyéről még nem határoztak a szabad demokraták. A 45 éves mérnök-matematikus a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát a gépészmérnök karon. Előbb tervező, majd az egyetemen lett oktató. 1990-től az MTA Matematikai Kutatóintézetének külső munkatársává vált, 1995-től pedig a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke lett. Az első ciklusban a fővárosban képviselősködött, 1998-tól országgyűlési képviselő lett. A Horn-kormányban a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára volt.

Olvassa el Kovács Kálmán portréját!