Magyar Posta: törvényes volt a Klotild-palota eladása

2002.05.17. 18:16

A Magyar Posta (MP) Rt. tulajdoni érdekeltségébe tartozó Sas Kft., Verseny Kft. és Klotild Kft.-be történő ingatlanok apportálása, valamint a Klotild Kft. eladása nyilvánosan, a vonatkozó törvények betartásával történt - áll Kalmár Istvánnak, az MP Rt. elnök-vezérigazgatójának pénteki közleményében.

A közlemény kiemeli, hogy az ezekről szóló jegyzőkönyveket és más egyéb okiratot a tulajdonos MP Rt. vezetése a cégbíróság részére haladéktalanul megküldte, ahol minden érdeklődő számára megtekinthetők.

Az apportként történő bejegyzéskor az MP Rt. az előírt illetékfizetési és áfa-fizetési kötelezettségének eleget tett, a független könyvvizsgáló által megállapított érték alapján.

A dokumentum szerint, azzal, hogy a posta a Klotild Palotát nem ingatlanként értékesítette, hanem apportként vitte be a cégbe, majd az üzletrészt értékesítette, nem történt rejtett vagyonátruházás.

Az átruházás után, az Magyar Posta Rt.-nek ugyanúgy keletkezett adófizetési kötelezettsége a hatályos adójogszabályok alapján, mint más, Magyarországon bejegyzett társaságnak, továbbá a vételár a társasági adóalapot növelte és a társasági adófizetési kötelezettségének a posta eleget tesz - áll a közleményben.

A postatársaság korábban közleményében ismertette, hogy a Klotild palota eladása már évek óta napirenden szerepelt a Magyar Posta Rt. terveiben, mivel az épület oly mértékben elhasználódott, lelakott állapotú, hogy a további munkavégzés feltételeit csak mintegy 2,5-3 milliárd forintos felújítással lehetne biztosítani.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Posta