Tervek az ápolók helyzetének rendezésére

Jelentős, 50 százalékos alapbéremeléssel, egy éves alapbérnek megfelelő mértékű hűségjutalommal, önálló szakmai kamara és saját nyugdíjpénztár felállításával kívánja rendezni az ápolók helyzetét  a leendő szocialista kabinet. A kormány terveiről Kökény Mihály, az Egészségügyi és Szociális Minisztérium leendő politikai államtitkára szombaton, az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott konferencián beszélt.

A politikus szerint a magyar egészségügy, ezen belül az ápolók és az ápolás ügye sok szűk esztendő után indulhat el a felemelkedés útján. Mint mondta: az új kormány az egészségügy gondjait megoldani és nem megkerülni akarja. A koalíciós szerződést kötő két párt egészségügyi programját sikerült összehangolni. A rövidesen nyilvánosságra kerülő kormányprogram egészségügyi fejezete szakmailag és pénzügyileg egyaránt megvalósítható - közölte a politikus, majd hozzátette: az új egészségügyi kormányzat érdemi párbeszédet kíván folytatni a magyar egészségügy megújításának érdekében minden szakmai csoporttal és réteggel.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy az egészségügy megújulásának folyamata túlmutat egy-egy parlamenti cikluson - mondta az államtitkár-jelölt. - Ezért is fontos számunkra, hogy hosszú távon gondolkodjunk, és a hosszú távú egészségpolitika mögé felsorakoztassuk az egészségügy valamennyi szereplőjét, hogy ne forduljon elő az, hogy megkezdett reformok megtorpannak, keservesen elért részeredmények elenyésszenek, programok leálljanak a kormányváltás miatt".

Ennek értelmében kezdeményezik a nemzeti egészségügyi tanács újjáalakítását - közölte Kökény, majd kijelentette készek továbbvinni az előző kormányzat minden általuk is vállalható kezdeményezését és programját, illetve megőriznek minden eddigi kedvezményt és juttatást.

Az ápolónők helyzetének javítása érdekében elsőként október elsejétől átlagosan 50 százalékkal emelik az alapbéreket. A legnehezebb körülmények között dolgozók számára a jövő évtől bevezetik a négy évi szolgálat után járó, egy évi alapfizetésnek megfelelő mértékű hűségjutalmat - közölte a leendő politikai államtitkár. A következő lépés lesz az ápolás-biztosítás intézményi megteremtése. A politikus szerint ez új források bekapcsolásával jelentős változásokat hozhat egyebek mellett az otthoni szakápolás és a gyógyászati segédeszközök finanszírozásában.

Kökény Mihály úgy véli, hogy az ápolók szakmai fejlődését jelentősen elősegítheti az önálló ápolói kamara életre hívása. Ezért az erre vonatkozó törvényjavaslatot a közeljövőben az Országgyűléshez is benyújtják. Ugyancsak fontos dolognak nevezte azt, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező ápolókat az orvosokhoz, gyógyszerészekhez hasonlóan megillesse a szabadfoglalkozású státusz, ha ezt választják.

Az új egészségügy kormányzat a jól képzett, munkájukat becsülettel ellátó, de a méltánytalanul alacsony keresetek miatt a pályáról távozott ápolókat is vissza kívánja hozni elhagyott állásaikba. A tervek között szerepel a visszaképzési formák kifejlesztése, nővérszállások építése, de szó van a kiegészítő ápolói nyugdíjpénztár létrehozásáról is - mondta Kökény Mihály.