Kibővítették a csonka kuratóriumokat

Megegyeztek az ellenzék és a kormánypártok képviselői, így három év óta először, ismét vannak SZDSZ-es és MSZP-s delegáltak a médiakuratóriumokban. Előzőleg Rogán Antal alkotmánysértőnek tartotta, hogy kizárólag SZDSZ-es és MSZP-s tagokkal bővítik a csonka kuratóriumokat. 

Megegyeztek az ellenzék és a kormánypártok képviselői, hogy a médiakuratóriumokba, milyen rendszer alapján delegálják a tagokat. Előzőleg Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese alkotmánysértőnek mondta, hogy az MSZP és az SZDSZ kizárólag saját jelöltjeivel bővítené ki az évekig csonka médiakuratóriumokat.

Az Országgyűlés elnöke által jegyzett javaslat a - három éve csonka - kuratóriumok kibővítéséről sérti az alkotmányt - állította még kedden délután Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Nem sokkal később azonban az ellenzék és a kormánypártok megegyeztek a kuratóriumok feltöltéséről. Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta, hogy az MSZP és az SZDSZ négy-négy taggal egészítse ki a jelenleg csak a volt kormánypártok tagjaiból álló testületeket.

A kompromisszum szerint, amint feláll az új kormány, a Parlamentből kiesett - jelenleg sem ellenzékinek, sem kormánypártinak nem számító - FKgP delegáltja helyett, a Fidesz ajánlhat tagot. Ezáltal a 9 tagú médiakuratóriumokban négy taggal a kormánypártok, öt taggal pedig az ellenzék vesz majd részt.

A médiakuratóriumokat ellenőrző háromtagú testületbe viszont - a törvénnyel ellentétben - két tagot a kormánypártok jelölnek és csak egyet az ellenzék (elvileg fordítva kellene). Addig marad ez a helyzet, ameddig a delegáltak ki nem töltik hivatali idejüket.

Korábban:

Kovács párttalanítaná a kuratóriumokat