Újabb főtisztviselőket nevez ki a távozó kormány

A leköszönő Orbán-kormány újabb 27 főtisztviselőt és 43 főtisztet akar kinevezni - értesült a Népszabadság. A kinevezésre váró főtisztviselők között vannak minisztériumi alkalmazottak, és az Országimázs Központ egy osztályvezetője is.

Utolsó intézkedései között újabb 27 főtisztviselőt és 43 főtisztek akar kinevezni a leköszönő Orbán-kormány - derül ki a Népszabadság birtokába jutott dokumentumból.

A most kinevezésre váró főtisztviselők között vannak megyei közigazgatási hivatalnokok vezetői, a minisztériumok alkalmazottai, van köztük miniszteri kabinetfőnök, és a megszűnés előtt álló Országimázs Központ egy osztályvezetője is. A leendő főtisztek főleg vidéki kapitányságvezetőkből kerülnek ki, illetve az Országos Rendőr-főkapitányság Köztársasági Őrezrede és a határőrség állományából.

A szocialisták felszólítják a távozó kormányt, hogy ne nevezzen ki politikai megbízottakat főtisztviselőnek - mondta Tóth András szocialista parlamenti képviselő a Népszabadságnak.

A parlament tavaly döntött arról, hogy 300 fős főtisztviselői és 150 fős, a rendvédelmi szerveknél dolgozó tiszti kart hoznak létre. A köztisztviselőkről szóló törvény tavalyi módosítása alapján őket a miniszterelnök nevezi ki. Idén márciusban 271 főtisztviselőt és 107 főtisztet nevezett ki Orbán Viktor.

Az új kormányzati elit kialakítása élet politikai vitát váltott ki. Az MSZP és az SZDSZ úgy vélte, az új közigazgatási elit az Orbán-kormány politikai udvartartása. A szocialisták jelezték, hogy választási győzelmük esetén át kívánják alakítani a főtisztviselőkre vonatkozó törvényt.

Korábban:

"Érinthetőek" lesznek a főtisztviselők

Medgyessy a folytonosság miatt megtartaná a főtisztviselőket