Vita a Házban a tárcákról

Az új kormányzati struktúráról szóló expozéval kezdte ülésnapját a Ház: Lendvai Ildikó jelezte, hogy nem kívánnak feltétlenül mindenhol változtatni az eddigieken. Az ellenzék részéről Rogán Antal azt állította, hogy ismét a rövid-távú fiskális szempontok győznek a hosszú-távú gazdaságélénkítés felett.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője úgy véli, hogy a következő kormány a stabilitást, az átláthatóságot, a felelős gazdálkodást testesíti majd meg, eköré építik az új kormányzati struktúrát. A kormányzati struktúrát tartalmazó, a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslatot ismertetve Lendvai hangsúlyozta, hogy kizárólag azokon a helyeken változtatnak, ahol feltétlenül szükséges. Az MSZP javaslata nem növeli a minisztériumok számát.

Lendvai megfogalmazása szerint az MSZP-SZDSZ-kormány nem uralkodni, hanem szolgálni akar. "A jövő, szerencsére, nem torpant meg a kormányok távozásakor vagy érkezésekor. A jövő nem felhúzós kisautó, amelyhez csak egyetlen kormánynak van kulcsa. A jövő, ahogy a nemzet, nem politikai magántulajdon, ezért valamennyi kormány dolga, hogy segítse az új lehetőségek kihasználását" - mondta a politikus.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese számos ponton támadta az új kormány szerkezetét. Emlékeztetett rá, hogy annak idején, amikor a Fidesz a Miniszterelnöki Hivatalból "kancelláriát" csinált, az akkori ellenzék "vízfejű" minisztériumnak kiáltotta azt ki, jelenleg pedig megtartja. Rogán azt is kifogásolta, hogy a hosszú-távú gazdasági terveket szövögető Gazdasági Minisztérium helyett, a jövőben a rövid-távú, fiskális szigoráról elhíresült Pénzügyminisztérium fogja összefogni a gazdasági ügyeket. Szerinte ez a Széchenyi-terv végét jelenti.

Az Országgyűlés keddi plenáris ülésének napirendjei között a későbbiekben várható, hogy szavaznak a csonka médiakuratóriumok feltöltéséről, kiegészítéséről. Erről azt követően határoznak, hogy az MSZP és az SZDSZ tizenöt képviselő aláírását mellékelve ezt kezdeményezte. A kérdésről az Országgyűlés plenáris ülése dönt, amikor a napirendi ajánlásról szavaz.

A kuratóriumok kiegészítésével az eddigi törvénytelen állapotot szeretnék megszüntetni - közölte Szili Katalin. Ez azt jelentené, hogy a szocialista párt és a Szabad Demokraták Szövetsége kiegészítené a kuratóriumokat, a kormányalakítást követően szükséges korrekciókat pedig a következő héten tennénk meg - szögezte le, hozzáfűzve, hogy kétlépcsős változtatásban gondolkodnak.

Az alkotmányügyi bizottság általános vitára alkalmasnak találta az új kormánystruktúrára vonatkozó tervezetet, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatot (a kilenc fideszes képviselő nemmel szavazott), amit már a mai plenáris ülésen megvitatnak a képviselők. A híresztelések ellenére a Nemzeti Kulturális Örökségek Minisztériumának elnevezése változatlan marad, az Ifjúsági és Sportminisztérium nevéhez viszont a "gyermek" szó járul.

Korábban:

A Fidesz nemmel szavazott az új tárcákra