Az egyik áldozat apja üldözőbe vette a móri rablókat

A móri rablógyilkosok egyike udvariasan elküldte a bankba készülő ügyfeleket, mialatt társa kirabolta a fiókot. A rendőrségnek sikerült rekonstruálnia, mi történt május 9-én, déli tizenkét órakor a móri Erste Bankban. A rendőrség nyolc szálon végzi a nyomozást.

Dél körül egy nagyobb család érkezett a móri Erste Bank elé. Egy idős házaspár ült az autóban, fiuk és annak felesége, illetve a fiatal pár kisgyereke. A fiatal házaspár volt valószínűleg az utolsó ügyfél a móri bankfiókban, a rablók őket is meggyilkolták. A bank közelében egy lakó látta az ablakból, ahogy belép a házaspár a bankba, és az addig az épület előtt várakozó biztonsági őr utánuk megy. Ezután még ketten a bank előtti automatából kivettek pénzt, ők voltak az utolsók, akik használták a pénzintézet szolgáltatásait. Miközben az épület oldalán pénzt vettek fel, a tettesek már bent voltak a fiókban.

A rablás ideje alatt a fiatal házaspár után még hat ügyfél próbált bemenni a bankba. Őket az egyik támadó - a magasabb, szőkés-barna hajú - udvariasan a bezárt üvegajtó mögül műszaki okokra hivatkozva elküldte. Volt akivel beszélt, és 30-40 centire még ki is nyitotta az ajtót, hogy elmagyarázza, a bank most zárva van. Akcentus nélkül, érthető magyar nyelven beszélt. A férfiról azt hitték, ő a biztonsági őr. Rövid ujjú világos inget és sötét hosszúnadrágot viselt. Egy idő után egy kézzel, nagy betűkkel írt táblát emelt csak fel az érkezőknek, amire azt írták, hogy műszaki okok miatt zárva.

Az autóban unokájára vigyázó, fiát és menyét váró idősebb férfi látta, amint a két rabló kilép a bankból, és egyikük bezárja maga után az ajtót. Nem értette, hogy mi történik, ezért követni kezdte a két férfit. 40-50 méter után azonban megijedt, és visszament a bankhoz, hogy megnézze, mi történt a családjával. Visszatérve a bejárathoz, látta a lövésnyomokat az üvegajtón. Ekkor berohant egy környéken lévő házban, ahol egy lakó telefonjáról értesítették a rendőrséget. A két rablógyilkost még egy pár látta a bűncselekmény után. A bankban tartózkodó nyolc embert halálos lövések érték. Az áldozatok között volt a bank öt alkalmazottja (egy férfi és négy nő), az ügyfélként bent tartózkodó házaspár és a bank biztonsági őre. A támadók hétmillió-háromszázötvenhatezer forintot vittek magukkal, egy válltáskába pakolva a bankókat.

A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy hogyan érkeztek és hogyan távoztak a rablók. A magasabb, kapunál álló férfit többen látták, ezért róla elvileg pontosabb fantomrajzot lehetett készíteni, viszont több részletre minden tanú máshogy emlékezett. Ezért róla több módszerrel több fantomkép is készült.

A bankban lévő kamera nem volt alkalmas mozgóképek készítésére. Bizonyos időközönként fényképsorozatot készített, anélkül, hogy a fotózás időpontját rögzítette volna. A rablás ideje alatt egyetlen kép sem készült.

A rendőrség nyolc szálon végzi a nyomozást. Kovács Lajos ezredes vezeti  a helyszíni nyomok rögzítését és a tanúk kihallgatását. A nyomozóknak sikerült a támadóktól származó DNS-mintákat rögzíteniük.

A további nyomozócsoportok aprólékosabb munkát végeznek. Ellenőrzik a rablás előtti napokban a bank kamerája által készített fotókat. Igyekeznek az összes ügyfél személyazonosságát megfejteni, és akik nem környékbeliek vagy régi ügyfelek, azokat egyenként ellenőrizni fogják. A rendőrség szerint ugyanis a támadók a rablás előtt felmérték a terepet, így lehet, hogy valamelyik fotón ők is látszanak. Külön csoport foglalkozik a hasonló bűncselekményeket korábban elkövetett személyek ellenőrzésével. Mások a használt fegyver eredetét próbálják kinyomozni, és utánajárnak minden ilyen típusú, Magyarországon feltűnt pisztolynak. A nyolc csoport élén a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vezetői állnak, de az üggyel foglalkozó rendőrök létszáma nem állandó, a nyomozás különböző fázisainál folyamatosan kapcsolódnak be újabb rendőrök a munkába.

A rendőrség először Horváth Szilárdot és Farkas Róbertet gyanúsította a rablógyilkossággal. Mindkettőjüket körözték, követtek már el rablást, és a rendőrök úgy tudták, valamire készültek éppen. Farkasnak nyoma veszett, Horváth viszont feladta magát, és ártatlannak mondja magát. A bankban rögzített DNS-minta nem egyezik Horváthéval, és a személyleírások sem illenek rá. Ennek ellenére a rendőrség továbbra sem tartja kizártnak, hogy valamilyen módon közük volt a rabláshoz. Zsombok György alezredes szerint azonban alapos gyanú már nincs ellenük. Zsombok megjegyzése azért meglepő, mert a két férfit a hivatalos közlések szerint ebben az ügyben nem gyanúsították.

A nyomozást vezető Kovács Lajos ezredes megköszönte a móriak együttműködését, és szerinte a most elkészült fantomképek segítségével el fogják kapni a tetteseket. Csütörtökön Budapestre érkeznek a környező országok vezető rendőrei, hogy tájékozódjanak és segítséget adjanak a nyomozáshoz.

Magyari Péter       

Ajánlat:

Itt elolvashatja az [origo] összes cikkét a móri bankrablásról