A főváros egyes helyein kevés a parkoló autó, így semmi sem indokolja a magas tarifákat. A parkolási rendszerben változásokat, például díjcsökkentést a nyár végére ígérnek az illetékesek.

Indokolatlanul magasak a parkolási díjak Budapest egyes részein - derül ki a Fővárosi Önkormányzat által készített felmérésből. Így például az I., a XII., a VI. és a VII. kerületben lenne indokolt a tarifa csökkentése - tudtuk meg Pócs Attilától, a Fővárosi Önkormányzat programirodájának vezetőjétől.

A parkolási díjak nem egységesek a fővárosban: az I. kerületben 400 forint a díj óránként, a XII. kerületben 180 és 100 forint a tarifa, míg a VI. és VII. kerületben 200 forint körüli összegért lehet parkolni egy órán keresztül.

A felmérésben azt vizsgálták, hogy egyes helyeken mennyi a parkoló autók száma. Miután a parkolási díj bevezetésének célja a belvárosi forgalom csökkentése volt, ahol kevés a parkoló autó, ott indokolatlan a magas tarifa. A felmérés alátámasztotta azokat a korábbi véleményeket, miszerint szakmailag nem mindenhol megalapozott a tarifa összege, és igazolta azokat a panaszosokat, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek.

A fővárosi parkolási egyeztető fórum (melynek tagjai között vannak például az egyes kerületek képviselői is) azon dolgozik, hogyan lehetne a díjat csökkenteni, és enyhíteni a parkolás területén kialakult káoszt és elégedetlenséget. A helyzetet nehezíti, hogy bár a Fővárosi Önkormányzaté a végleges döntés, a részletek kidolgozását (például a tarifákat) az egyes kerületekre bízták, és a gondokat is velük egyeztetve akarják megoldani. Nagy igény lenne a különböző parkolási rendszerek egységesítésére, a helyi számlaadás és az aprópénzzel nem rendelkezők problémájának megoldására. A fővárosi önkormányzatnál a nyár végére ígérnek megoldást.

Radvánszki Emese

Korábban:

Enyhébb parkolási rendeletet javasolnak

Ajánlat:

Parkolási zónák és árak a fővárosban (térkép)

Fórum:

Új parkolási rend a XII. kerületben