Az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának ülésén a meghívottak abban egyetértettek, hogy szigorúbb szabályokra van szükség a bankok és ügyfeleik védelme érdekében, a bevethető eszközökről azonban már nem tudtak egyezségre jutni. A legnagyobb vita a biztonsági őrök elrejtéséről alakult ki.

A rendészeti bizottság mai ülésén a móri rablógyilkosság kapcsán hallgattak meg vendégeket. A meghívottak között volt Orbán Péter országos rendőrfőkapitány. Orbán közölte: magasabb szintű biztonsági előírásokat kellene kötelezővé tenni a pénzintézetek számára, mivel - a rendőrkapitány szerint - jellemző módon azokat a fiókokat rabolják ki inkább, amelyek kisebbek, vidéken vannak és rosszabbul felszereltek, annak ellenére, hogy azokban kevesebb pénzt tartanak.

A rendőrfőkapitány szerint a másik fontos lépés, hogy újra kell szabályozni az őrök fegyverhasználatát, illetve jobban ki kell képezni erre az őröket. Nagyon bizonytalanok a fegyveres őrök, és általában nem használják a fegyverüket - tette hozzá. A rendőrkapitány elmondta, hogy az elmúlt két év alatt 25 biztonsági őrtől vették el a fegyverét, míg jóval kevesebb olyan eset volt, amikor a biztonsági őr használta a fegyverét. Emiatt újraszabályozás szükséges.A jelenlegi fegyvertörvény azonban nem is teszi lehetővé, hogy a bizutonsági őrök használják fegyverüket, ezt csak önvédelem esetén tehetik meg.

Orbán véleménye szerint az egyéb biztonsági eszközök között fel kellene szerelni legalább forgóajtóval az intézeteket, hogy lassabb legyen a menekülés.

Vörösmarti Mihály, a személyi vagyonvédelmi és magánnyomozói kamara elnöke szerint új szabályozás kell az őrök fegyverhasználatáról. Vörösmarti nem tartja elfogadhatónak, hogy az őrök csak önvédelemből használhatják fegyverüket. - Az utóbbi évek fegyveres rablásainak 70 százalékát játék fegyverrel követték el, így elég nagy a bizonytalanság, nem mernek fegyvert rántani az őrök, mert ha játék fegyver van a támadónál, akkor az őrt megbüntetik a fegyverhasználatért - mondta a kamara elnöke. 

Vörösmarti szerint nagyon át kell gondolni a szabályozást, mert van egy szint, ami fölött igen nagy anyagi ráfordítás mellett is csak nagyon kicsit lehetne növelni a biztonságot. Nyilván a bankok az ügyfelekkel fogják megfizettetni az árkülönbséget - tette hozzá.

Az ülésen vita alakult ki arról, hogy a fegyveres őröket rejtsék-e el. A már korábban felmerült kérdés mellett érvelők szerint az őrök jelenléte nagyobb agresszivitásra provokálhatja a rablókat. Mások szerint viszont visszatartó ereje van.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főosztályvezetője, Nadray Géza beszámolt arról, hogy egy évvel ezelőtt kiadtak egy biztonsági ajánlást, és most próbálják elérni, hogy ebből kormányrendelet legyen. Javaslatuk szerint fejleszteni kell a videorendszert, el kell dugni az őrt, és csökkenteni kell a készpénzforgalmat. Az átutalásos és kártyás módszerre való átállással Orbán Péter is egyetértett. Viszont a bankszövetségtől jelen lévő Erdei Tamás szerint az ügyfelek nem szeretnek kártyával fizetni. Így a bankok saját magukkal szúrnának ki, ha erőltetnék. Erdei szerint ez irreális a következő években. A nagyon szigorú biztonsági intézkedések annyira ronthatják a banki szolgáltatás színvonalát, hogy az elijeszti az ügyfeleket, így a lazább szigorítás mellett érvelt. Hozzátette: sokkal inkább a pénzszállítókat szokták megtámadni, és nem a bankfiókokat.

Lasz György, a biztonságtechnikai nagyvállalkozók elnöke szerint az egyszerű, praktikus megoldásokat kellene kötelezővé tenni. Példaként említette, hogy mindenütt legyen időzáras széf (amihez hiába van kulcs, akkor is el kell telnie 5-10 percnek, amíg kinyílik) és használjanak festékpatront (ami erőszakos kinyitás esetén befesti és használhatatlanná teszi a pénzt).

Korábban:

A Bankszövetség tart a szigorításoktól

Ajánlat:

Itt elolvashatja az [origo] összes cikkét a móri bankrablásról