Veér András, az ismert pszichiáter regényt jelentetett meg gyámolítottjáról, Toma Andrásról. Az idős férfi két évvel ezelőtt tért haza Orszországból, ahol egy elmegyógyintézetben töltötte a második világháború óta eltelt évtizedeket.

Fotó: FókuszOnlineVeér András kulcsszerepet játszott abban, hogy Toma András (akit sokáig Tamás András néven ismertünk, amíg fény nem derült valódi személyazonosságára) 55 év után visszatérhetett Magyarországra. Az utolsó hadifogolyként emlegetett férfi akkor a világlapok címlapján szerepelt.

Toma András évtizedeket töltött gyakorlatilag szótlanul egy oroszországi elmegyógyintézetben. Veér András orvosi eszközökkel tanította meg emlékezni a férfit.

Az utolsó hadifogoly élettörténete most regény formájában olvasható 1944-es kényszersorozásától (ekkor 19 éves volt) hazatéréséig. Veér azt vallja könyvében: két évet várt arra, hogy a regényes életút szépirodalmi értelemben is megihlet valakit, de miután nem látta jelét, hogy bárki feldolgozná Toma András életét, maga vállalkozott erre már csak azért is, mert ő ismeri a legjobban a férfi életútját.

A regény címe "A magyar beteg" - vállalt utalással "Az angol beteg" című nagy sikerű, szintén egy magyar származású férfi életét feldolgozó, Ralph Fiennes főszereplésével készült filmre. A regényben személynevek némileg megváltoztatva szerepelnek (Toma András például Torma Endre néven), a szerző szándéka szerint azért, mert a regényes forma óhatatlanul is megkívánta, hogy az apró részleteket illetően fantáziájára hagyatkozzon.

Az aktív közéleti szerepet is vállaló Veér szépírónak műkedvelő, orvosnak viszont profi, a könyv így tényirodalomként, egy egyedülálló helyzetbe került ember belső világának dokumentumaként olvasásra méltó.

Rendelje meg "A magyar beteg" című könyvet!

Emlékszik még az utolsó hadifogoly történetére?

2000. augusztus 8.: Hazatérhet Oroszországból az utolsó magyar hadifogoly
2000. augusztus 11.: Hazatér Tamás András
2000. augusztus 18.: Egyre több dologra emlékszik Tamás András
2000. szeptember 1.: A vártnál jobb állapotban van az utolsó hadifogoly
2000. szeptember 16.: Megtalálták Tamás András rokonait
2000. szeptember 17.: Toma Andrásnak hívják az utolsó hadifoglyot
2000. szeptember 18.: Újfehértón született az utolsó hadifogoly
2000. október 6.: Bebizonyosodott Toma András kiléte

Fórum:

Merre vagytok jó könyvek?