A magyarok tagadják, hogy al-Kaida-tagokat keresnének

A magyar határőrizeti szervek nem kaptak figyelmeztetést külföldről, hogy al-Kaida tagokat keresnének - közölte a határőrség szóvivője. Az [origo] a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai cikke nyomán kereste meg a határőrséget. A német lap szerint ugyanis 30 al-Kaida-tag igyekszik Nagy-Britanniába Közép-Európán keresztül.

A Magyar Határőrség nem kapott semmilyen hivatalos értesítést arról, hogy al-Kaida-tagokat keresnének más államok hivatalos szervei, vagy nemzetközi szervezetek - közölte Orodán Sándor alezredes, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az [origo] érdeklődésére.

Lapunk azért kereste meg a határőrséget, mert a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdán az Interpolra és az Europolra hivatkozva azt közölte, hogy 30 al-Kaida-tag igyekszik Bulgárián, Szlovákián, Csehországon és Ausztrián keresztül Nagy-Britannia felé. A német lap azt is állította, hogy március elején a komáromi határátkelő szlovák oldalán több feltételezett al-Kaida-tagot vettek őrizetbe akik később megszöktek.

Orodán Sánor azt elismerte, hogy a magyar határőrizeti szervek titkosszolgálati és felderítő csatornákon keresztül folyamatosan kapnak tájékoztatást bizonyos állampolgárságú személyek fokozott ellenőrzésére, és jelenleg is érvényben van egy ilyen figyelmeztetés, azonban ez nincs közvetlen összefüggésben az al-Kaida tagok állítólagos mozgásával kapcsolatban. Azt, hogy milyen állampolgárokat kell fokozottan figyelni a határokon, az ügy titkosságára hivatkozva a szóvivő nem kívánta közétenni.

Csütörtökön osztrák lapok is figyelmeztettek az Interpolra és az Europolra hivatkozva, hogy az al-Kaida-tagok Ausztrián keresztül igyekezhetnek Nagy-Britannia felé. Az osztrák belügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt. A Scotland Yard az MTI jelentése szerint nyomozást rendelt el a Frankfurter Algemeine Zeitung cikke nyomán, hogy kiderítsék: igaz-e amit a lap állít.

Ajánlat:

Nyomozás az al-Kaida-tagok után Európában

Al-Kaida-tagok tartanak Nyugat-Európába