Debrecenből irányítják a Terror Házát

Debrecen fideszes többségű önkormányzata is részese lett annak annak a kormány által létrehozott közalapítványnak, amely a Terror Háza múzeumot is üzemelteti. A debreceni szocialista képviselők szerint az alapítvány székhelyének Debrecenbe helyezése nem más, mint a leköszönő kormány vagyonkimentése.

Debrecenbe tette át székhelyét a Terror Háza múzeumot is üzemeltető Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány, amelyet három évvel ezelőtt hozott létre a kormány. A közalapítványnak részese lett a kabinet mellett a városi önkormányzat is. A közalapítványba egyesüléssel beleolvadt a debreceni önkormányzat által egy héttel korábban alapított Őrváros - Debrecen Szerepe Magyarország XX. századi Történelmében Közalapítvány. A képviselő-testület erről csütörtöki rendkívüli közgyűlésén döntött. A szavazásban - az előzetes egyeztetés elmaradása miatt - a szocialista frakció nem vett részt.

Huszka Imre szocialista önkormányzati képviselő, a városi MSZP-szervezet elnöke elmondta: azután döntöttek így, hogy a vita során kiderült, Kósa Lajos polgármester már akkor tudott a várható egyesülésről, amikor létrehozták a városi közalapítványt. Szerinte a polgármester eltitkolta az alapítás igazi szándékát a képviselő-testület elől.

A képviselő szerint az alapítvány székhelyének Debrecenbe helyezése nem más, mint a leköszönő kormány vagyonkimentése. Huszka Imre tudomása szerint az egyesülés utáni új alapítvány létrehozásáról a kormány még nem döntött, ugyanakkor azt már bejegyezték a bíróságon. Az egyesülés utáni közalapítvány vagyona - az alapító okirat szerint - 119 millió forint, ebből 2 millió forint a debreceniek részesedése.

Korábban:

Marad a Terror Háza és a korona