A minszterelnöki dolgozószobában találkozott Orbán Viktor és Medgyessy Péter. A leendő kormányfő konstruktív ellenzékiséget kért elődjétől. Orbán utcára vonulásos elképzelésével kapcsolatban Medgyessy azt mondta: a politikai vitákat a Parlamentben kell lefolytatni. Orbán szerint a kormánytól függ az ellenzék konstruktivitása, és ha lehet, a Házon belül próbálnak eredményeket elérni. Ha nem, akkor sem kell félni - így Orbán - mert az emberéletet követelő megmozdulások a baloldalhoz szoktak kötődni.

Az Országgyűlés épületében, a leköszönő miniszterelnök dolgozószobájában találkozott a két politikus. Orbán Viktor és Medgyessy Péter együtt nem mutatkozott a kamerák előtt és a megbeszélésről is külön-külön tájékoztatták az újságírókat.

Elsőként Medgyessy Péter jött ki, aki azt mondta, ahogyan szokás, találkozott és beszélgetett a leköszönő és a leendő miniszterelnök. A két vezető politikus a kormány feladatairól tárgyalt. Jelentős eltérések voltak a termőföld kezelése körüli kérdésekben és az elmúlt négy év megítélésében. Orbán Viktor ugyanis pozitívan látta, Medgyessy Péter szerint viszont sok dolgot elszalasztott a kormány. Egyetértés volt abban, hogy a törvényesen hozott döntéseket, amelyek eredményesnek bizonyultak, meg fogják tartani, így biztosítják a folytonosságot. Medgyessy hozzátette, ahol látható a tövénytelenség vagy sérül a racionalitás, felülvizsgálatot kezdeményez az új kormány. Azt mondta, hogy különösen a választások első forulója utáni döntések sora okoz neki gondot. Nem voltak igazán szerencsések ezek a döntések - mondta Medgyessy. A jövőbeli együttműködéssel kapcsolatban Medgyessy konstruktív ellenzéki szerepre kérte elődjét. Medgyessy szerint hasznos volt a találkozó, ezért azt kezdeményezte, hogy időről időre ismételten tartsanak hasonló összejöveteleket.

Orbán Viktor még a találkozó előtt egy  sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy három kérdésben várható komoly vita majd az új parlamentben. Az infláció, az állami vagyon és a gázárak szabályozása körül. Medgyessy szerint az infláció kérdésével kapcsolatban nem merült fel a találkozón, hogy komoly vita alakulhat majd ki. "Nem hiszem, hogy az ellenzék az infláció növekedését akarná, a kormány pedig megtesz mindent, hogy alacsonyan tartsa az inflációt, de valóban felvetette Orbán, hogy komoly probléma lehet, ha nem figyelünk kellően az infláció megfékezésére" - mondta Medgyessy.

A privatizációval kapcsolatban a leendő kormányfő azt mondta, hogy bár említette Orbán ezt a kérdést, nem tudja, hogy pontosan mire gondolt. Említette, hogy vita várható az állami vállalatok privatizálásával kapcsolatban, de nem tudom, hogy pontos mit értett ezalatt - mondta Medgyessy.

A kijelölt miniszterelnök a megalakuló új kormány teendőivel kapcsolatban azt mondta: első dolguk az összes kormánydöntés, különösen az elmúlt hetekben hozott döntések ellenőrzése, és amit törvénytelennek vélnek, kezdeményezik a szükséges felülvizsgálatot.

Medgyessy azzal kapcsolatban, hogy Orbán utcára vonulással fenyegetőzött, azt mondta: nagy felelőssége van azoknak a politkusoknak, akik az embereket az utcára küldik; a politika fő tere szerinte a parlament. Orbán erre úgy válaszolt, hogy ez mindig a kérdésektől függ.

- Ha lesz konstruktív kormány, lesz konstruktív ellenzék. Ha a Parlamentben lehet eredményeket elérni, akkor ott akarunk eredményeket elérni - mondta. Aggodalomra semmi ok - tette hozzá a távozó kormányfő, aki szerint "zavargásokkal, emberélettel és vagyoni veszteségekkel járó utcai tömegmegmozdulások Magyarországon történelmileg mindig a baloldal kiváltságához tartoztak". A polgári oldal mindig csak békés együttléteket szervezett ebben az országban a történelem során és az elmúlt hetekben is - folytatta Orbán, hozzátéve, hogy "a baloldalnak kell résen lennie, hogy a saját híveit - szemben a történelmi tapasztalatokkal -  ne engedje kicsúszni saját szellemi vonzóköréből."

Orbán Viktor szerint a találkozón sikerült számos fontos kérdésről szót ejteni. - Azt kértem Medgyessy Pétertől, hogy ne vegyenek el semmit a családtámogatási rendszerből és hogy a termőföld továbbra is magyar kézben maradhasson, jogi társaságokon keresztül se vásárolhassanak külföldiek földet - mondta a miniszterelnök. Azt is kérte, hogy az infláció fékentartását tekintsék a legfontosabb kérdésnek, mert a szegényeknek a magas infláció kivédhetetlen veszteséget jelent. - Ha valóban a szegények mellett elkötelezett a leendő miniszterelnök, akkor az inflációt nem szabad engednünk, hogy megemelkedjék - közölte Orbán. Azt is kérte, hogy a határon túli magyarok ügyében a nemzeti újraegyesítés programját folytassa a kormány. Ezen belül az oktatásra és nevelésre szánt támogatást továbbra is abban a formában folyósítsa az új kormány, ahogy azt a polgári kormány elkezdte.

Orbán elmondta azt is, hogy az állami vagyon kezelése ügyében nem értettek egyet. Ugyanis a most lekösző kormány a privatizációt lezárta, de szerinte Medgyessy további privatizációkat tervez. Ebben az ügyben fel is fogunk lépni, ha ez szükséges - mondta Orbán.