Nem építik tovább Orbán parlamenti szobáját

 Valószínűleg mégsem a Parlamentben lesz  Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök irodája. A Népszabadság értesülése szerint ugyanis az Országgyűlés új és a Miniszterelnöki Hivatal leköszönő vezetése közötti vita miatt leállították az iroda felújítását.

Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke kedden levelet írt Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnöknek, hogy vonja vissza a volt kormányfő és titkársága elhelyezéséről szóló, május 15-i kormányhatározatot. A szocialisták - a kormány döntésével ellentétben - azt akarják, hogy Orbán a Miniszterelnöki Hivatalban kapjon dolgozószobát.

Szili Katalin levelében emlékeztetett arra, hogy az Országház épületének kijelölt vagyonkezelője az Országgyűlés Hivatala, amely ebben a minőségében - az államháztartásról szóló törvény alapján - állami feladatként ellátott alaptevékenységének körében gyakorolja jogait. A házelnök szerint a volt miniszterelnök titkárságát a kormány vagyonkezelésében lévő ingatlanban és a kormány által megjelölt helyiségekben lehet elhelyezni. Az MSZP tehát valószínűleg a Miniszterelnöki Hivatal Kossuth téri épületében adba szobát a távozó miniszterelnöknek.

A kormány múlt heti ülésén született határozat szerint a leköszönő miniszterelnöknek mindenképpen a Parlament épületében kell irodát biztosítani. Az MSZP ezt a határozatot azonnal támadta, véleményük szerint Orbánnak - akárcsak Horn Gyulának - a Miniszterelnöki Hivatalban kell dolgozószobát biztosítani. 

Korábban:

A házelnök elküldi Orbánt a Parlamentből