F. Tímea a hétfőn kezdődött büntetőper első tárgyalásán elmondta, hogy bűnösnek érzi magát, nem csak a vádban szereplő 8 esetben, hanem több beteg halála miatt is. A Nyírő Gyula Kórház volt munkatársa azzal védekezik, hogy mindig segíteni akart a szenvedő betegeken, és nem akarta halálukat.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Elkezdődött a Fővárosi Bíróságon a Fekete Angyalként emlegetett F. Tímea büntetőpere. A vádlott több alkalommal is ellentmondásba keveredett saját magával. A tárgyalás elején ugyanis azt állította, hogy kizárólag azért adott be önhatalmúlag gyógyszereket, hogy segítsen a betegeken. Később viszont azt mondta, halálba akart segíteni néhány beteget. Máskor még abban is bizonytalan volt, egyáltalán adott-e be bárkinek is utasítás nélkül injekciót.

Szőgyényi József, F. Tímea védője szerint azért keveredett ellentmondásokba védence, mert beteges hazudozó. Mindig annak akar megfelelni, aki éppen kérdezi - mondta az ügyvéd.

A Nyírő Gyula Kórház volt ápolónője a bíró azon kérdésére, hogy bűnösnek érzi-e magát a vádiratban szereplő nyolc ember halálában, azt felelte, hogy nemcsak nyolc, hanem több ember haláláért is bűnösnek érzi magát. Közölte, hogy felelősnek érzi magát, mert orvosi utasítás nélkül adott be injekciókat.

A bíró a tárgyalás folyamán többször is visszatért arra a kérdésre, hogy bűnösnek érzi-e magát a volt ápolónő, mert nem volt egyértelmű, hogyan érti a vádlott. Később kiderült, a fiatal nő úgy gondoltja: lehetséges, hogy közreműködött a vádiratban szereplő emberek halálában, miután olyan injekciókat adott be, amit az orvos nem írt elő. De nem tudja biztosan, hogy valóban ő okozta-e a halálukat, vagy amúgy is meghaltak volna, hiszen nagyon súlyos betegek voltak. Megjegyezte, hogy lelkiismeret furdalása van, mert az is lehet, hogy több embert is hozzásegített a halálhoz. De amikor beadta az injekciókat, csak a fájdalmakat akarta csillapítani.

A 24 éves vádlott elmondta, hogy nem sokkal tavalyi letartóztatása után hazugságvizsgálatnak is alávetették. Ebből az derült ki, hogy 30-40 beteg halálában elképzelhető, hogy közreműködött. A vizsgálat után gondolt vissza, hogy kik lehettek azok a betegek, és hányról lehet szó. A hazugságvizsgálat eredményének akart megfelelni - mondta a volt nővér. A betegek lázlapja segítségével próbált visszagondolni, hogy mely betegek lehetnek azok, akiknek hozzájárult a halálához. Amikor a halálesetek megtörténtek, nem merült fel benne, hogy gyilkosságról van szó, csak a fájdalmakon akart enyhíteni. Arra a kérdésre nem tudott felelni, hogy ha fájdalmat akart csillapítani, akkor miért nem szólt a kezelőorvosnak. Erre azt felelte: nem tudja.

A tárgyaláson végigbeszélték a vádpontban szereplő mind a nyolc halálesetet, és hogy milyen injekciókat adott be a vádlott a betegeknek. Egy esetben mondta azt F. Tímea, hogy azért adott be injekciót a betegnek, mert szenvedésmentes halált akart neki. Később viszont a bíró kérdésére - hogy amikor értesült a halálestről, tudta-e, hogy ezt ő okozta - azt válaszolta, hogy nem merült fel benne. Egyébként a vádlott erre a páciensre emlékezik a legkevésbé. A tárgyaláson már abban sem volt biztos, hogy káliumot adott be neki, holott korábban (rendőrségi vallomásában) ezt állította. Most azt mondta: lehetséges, hogy akkori vallomásában ezt csak kitalálta.

A nyolc eset megbeszélése után kérdéseket tett fel a bíró. Ezekre válaszolva arról beszélt a volt nővér, hogy minden esetben szenvedést, fájdalmat akart enyhíteni. Tudja, hogy nem volt szabályos az injekciók beadása, mert az osztályon csak olyan injekciókat adhatott be nővér, amik nagy bajt nem okoztak, és ezeket is fel kellett írniuk. Ezzel szemben ő olyanokat adott be, amiket nem is adhatott volna, és nem is írta fel ezeket a lázlapra. Azért is nem írta fel, mert tudta, hogy nem szabályos, amit csinál. Az injekció beadása pedig bár tilos volt, a gyakorlatban ez többször megtörtént, és hallgatólagosan tudomásul is vették.

A bírónő arra is választ várt, hogy mikor tudta meg F. Tímea, hogy őt a kolléganői Fekete Angyalnak hívják. Ezt - a vádlott elmondása szerint - 1999 végén tudta meg. Azt mondták, azért hívják így, mert az ő ügyeleti ideje alatt többen halnak meg, mint másoknál. De ő nem gondolta komolyan, hogy ez így van.

A konkrét esetekről, többnyire daganatos betegségekben szenvedő áldozatairól szólva a vádlott elmondta, hogy volt olyan, aki többször kitépte magából az infúziót, a katétert. Akadt olyan is, aki minden mozdulatnál kibírhatatlan fájdalmakra panaszkodott, az ápolóknak azonban mégis rendszeresen mozgatniuk kellett részben felfekvései miatt vagy mert tisztába kellett tenni.

A vádirat szerint a 24 éves ápolónő 2000. május és 2001. február között nyolc idős embert ölt meg. A nyolc gyilkosságból hármat közvetlenül követett el - a vádirat szerint -, ami azt jelenti, hogy számítania kellett arra, hogy az általa beadott injekció halált okoz. A többi esetben pedig azzal kellett tisztában lennie, hogy a beadott injekciók, lehetséges, hogy halálhoz vezetnek. A vádirat szerint F. Tímea morfium, kálium illetve Seduxen injekciót adott áldozatainak, akik súlyos, többnyire gyógyíthatatlan, idős emberek voltak és erős, olykor kibírhatatlan fájdalmak gyötörték őket. Két áldozat orvosi értelemben már haldokló volt, amikor a végzetes injekciót megkapta. 2000 májusában egy, decemberben kettő, tavaly januárban három, február elején pedig ismét két áldozata volt az ápolónőnek - áll a vádiratban.

A rendőrség 2001. októberében zárta le a nyomozást a Fekete Angyal ellen. A Nyírő Gyula Kórházban dolgozó ápolónőt február 15-én vette őrizetbe a BRFK, miután az intézmény főigazgatója bejelentést tett a rendőrségen a kórházban tapasztalt gyanús halálesetekről. Az ügy kirobbanásakor szó volt arról is, hogy az ápolónő 30-40 idős, gyógyíthatatlan beteget juttatott a halálba. F. Tímea 2001 február 19-e óta előzetes letartóztatásban van. A vádiratban szereplő, több emberen elkövetett emberölésért 10-től 15 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki.

Korábban:

Nyolc emberöléssel vádolják az ápolónőt

Életfogytiglanra ítélhetik a Fekete Angyalt