Két évre csökkentené a főtisztviselők védettségi idejét az új belügyminiszter. Lamperth Mónikát hétfő délután iktatta be Medgyessy Péter kormányfő. Az új belügyminiszter hatékonyabb bűnüldözést és bűnmegelőzést ígért, emellett kijelentette: nagyobb súlyt helyeznek a közigazgatási dolgozók nyelvoktatására, több pénzt juttatnak a kistérségeknek, és 2006-ra felállítják a választott regionális önkormányzatokat.

Hétfő délután iktatta be hivatalába - a miniszterek közül elsőként - Lamperth Mónika új belügyminisztert Medgyessy Péter kormányfő. A beiktatási ceremónián megjelentek az önkormányzatok, a rendőrség és a határőrség vezetői, Pintér Sándor leköszönő belügyminiszter távol maradt.

A miniszterelnök beszédében azt mondta, hogy első útja a Belügyminisztériumba vezetett, amivel azt szerette volna kifejezni, hogy teljes mellszélességgel kiáll a hivatal mellett, és számít a minisztérium fennhatósága alá tartozó intézmények munkájára. A kormányfő Lamperth Mónikát jól felkészült szakembernek írta le, akitől egy erős és határozott Belügyminisztériumot vár.

Az új miniszter és hivatala legfontosabb feladataként az őszi önkormányzati választások megszervezését nevezte meg a miniszterelnök, de felhívta a figyelmet, hogy 2003-ra népszavazás várható az EU-csatlakozásról, és ezt is a BM-nek kell majd lebonyolítania. Emellett Medgyessy Péter a bűnözés elleni fellépést emelte ki, és politikamentes pénzelosztást ígért az önkormányzatoknak.

Lamperth Mónika kijelentette, hogy mindenkire számít a minisztérium dolgozói közül, és csupán kisebb átalakításokat tervez. Új koordinációs felelőse lesz például a lakásügynek - Csabai Lászlóné személyében -, és ezt még be kell illeszteni a belügyminisztérium szervezetébe. Az új belügyminiszter két évre csökkentené a főtisztviselői kar törvényben garantált ötéves védettségét. A közszolgálatban dolgozók fizetéséről szólva elmondta, hogy a költségvetés ismeretében alakítják ki álláspontjukat, amelyet a költségvetési intézmények érdekegyeztető tanácsa előtt bocsátanak majd vitára.

Lamperth Mónika az EU-csatlakozással kapcsolatban elmondta, hogy nagy súlyt szeretne a BM és a közigazgatásban dolgozók nyelvoktatására helyezni, emellett szeretné a bűnüldözést hatékonyabbá tenni, és nagyobb figyelmet fordítana a bűnmegelőzésre. Az új miniszter több pénzt ígért a kistérségeknek, és jelezte: célja, hogy 2006-ra választott regionális önkormányzatok legyenek az országban, mert filozófiája szerint decentralizálni kell a közigazgatást. Ezután bemutatta a két államtitkárát: Tóth Károly közigazgatási és Pál Tibor politikai államtitkárt.

Korábban:

Megalakult a Medgyessy-kormány

Lamperth Mónika lesz az első női belügyminiszter

Ajánlat:

Ismerje meg az új kormány tagjait!