Hat évre ítélték Székely Zoltánt

Kétrendbeli, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt hat év börtönbüntetésre ítélték első fokon Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt. Székely meghökkent az ítéleten, nem számított ilyen súlyos büntetésre. A bíró viszont úgy vélte, nem lehet "sem szavakban, sem években kifejezni a kárt, amit a vádlott okozott tettével az országnak." Székely és az ügyész is fellebbezett az ítélet ellen, így a per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Hat év börtönbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt. Székelyt kétrendbeli, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetésben találták bűnösnek. A börtönbüntetés mellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

A bíró az indoklásban elmondta, hogy sem szavakkal, sem évekkel nem lehet kifejezni azt a kárt, amit tettével Székely Zoltán okozott az országnak. Székely ugyanis visszaélt a választók bizalmával. Befolyásával saját kicsinyes hasznára élt vissza. Mivel a bíró szerint még nem volt olyan per az országban, amikor egy országgyűlési képviselő ilyen nagyságrendű korrupciós ügybe keveredett volna, az ügy teljesen egyedi. A büntetőtanácsnak nem volt összehasonlítási alapja az ítélet meghozatalakor. Bár ekkora büntetést nem korrupciós ügyek miatt, hanem emberölésért szoktak kiszabni, nem lehet párhuzamba állítani ezeket a vétségeket. Itt nem egy-két embert sértett meg a vádlott, hanem az egész országot - mondta Varga Zoltán, a büntetőtanács elnöke.

Székely viszont azt mondta az ítélet utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján: nem is gondolt arra, hogy ekkora büntetést kap. Szerinte ugyanis bizonyítékok nélkül ítélték el. "Elképesztő, ami itt ma történt. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen ítélet születik" - mondta. Úgy vélte, hogy összeesküvés áldozata, ami mögött befolyásos jobboldali poltikusok és magas rangú ügyészek állnak.

Székely Zoltán ezt megelőzően, az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán is tagadta a vád állításait. Szerinte semmi nem bizonyítja bűnösségét, mert a tanúvallomások nagy része ártatlanságát támasztotta alá, a szembesítések eredménytelennek bizonyultak.

A vád koronatanújának, Balla Dánielnek érdeke volt ellene vallani, tárgyi bizonyítékok nincsenek az ügyészség birtokában, a bizonyítékként kezelt videó- és hangfelvételek ugyanis Székely szerint nem bizonyítanak semmit. "Nem látható képfelvételek és nem hallható hangfelvételek a vád fő bizonyítékai" - mondta Székely. A leleplező hangfelvételek eleje és vége ráadásul furcsa körülmények között megsemmisült - tette hozzá.

Székely szerint a rendőrség jogellenesen nyomozott ellene, készítette a felvételeket, így azok emiatt sem vehetők figyelembe. A bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy törvényesen gyűjtött bizonyítékot Székely ellen a rendőrség. A vádlott korábban vitatta, hogy országgyűlési képviselő ellen mentelmi joga felfüggesztése nélkül lehetne adatokat gyűjteni. A bíró szerint azonban jogszerűen járt el a rendőrség akkor, amikor rögzítették azt a beszélgetést, ahol a vádlott és Balla Dániel vállalkozó a kenőpénzről tárgyaltak. Ahhoz, hogy egy képviselő ellen megfogalmazódhasson az alapos gyanú, aminek alapján mentelmi joga felfüggesztését lehet kérni, szükséges a titkos adatgyűjtés. Különben egyetlen, mentelmi joggal rendelkező személyt sem lehetne soha felelősségre vonni - mondta a bíró.

Varga Zoltán bíró közölte azt is, mindkét vádpontban elfogadták a vád tanúinak vallomásait. Ugyan mindkét vádpontban egy-egy tanú alapozta meg a vád állításait, a bíró szerint semmi oka sem volt arra, hogy megkérdőjelezze a tanúk szavahihetőségét. Mivel a hang- és képfelvételeket is bizonyítékként fogadta el a büntetőtanács - annak ellenére, hogy Székely azt kérte, ne vegyék figyelembe a törvénytelenül rögzített felvételeket - a bíróság bizonyítottnak talált minden vádpontot a volt kisgazda politikus esetében. A másodrendű vádlottat azonban a bíróság felmentette a befolyással üzérkedés vádja alól.

Az ügyész Székely Zoltán esetében súlyosbításért, a másodrendű Földvári Zsolt esetében pedig bűnösség megállapításáért fellebbezett. Székely és védője felmentését kérte, így a per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik. 

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Korábban:

Hét évet kaphat Székely Zoltán