Hétfőn kezdi tárgyalni másodfokon a Legfelsőbb Bíróság azt a pert, melyben a Legfőbb Ügyészség kérte: mondják ki az ÁPV Rt. és Tocsik Márta közötti két sikerdíjas szerződés érvénytelenségét. A tavaly nyáron kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság elutasította a keresetet. A Legfőbb Ügyészség szerint Tocsiknak vissza kéne fizetnie 804 millió forintos sikerdíját.

Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn kezdi tárgyalni másodfokon azt a polgári pert, amelyben a Legfőbb Ügyészség (LÜ) azt kérte: mondják ki az ÁPV Rt. és Tocsik Márta között 1996-ban megkötött két sikerdíjas megbízási szerződés érvénytelenségét, jogszabályba illetve jó erkölcsbe ütközés miatt.

A Fővárosi Bíróság a több mint öt éve indult perben tavaly július 7-én kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében elutasította a LÜ keresetét. A bíróság kimondta: a megbízási szerződések jogszerűek voltak, nem ütköztek a jó erkölcsbe, és az sem jelenthető ki, hogy Tocsik Márta nem végzett munkát.

A két vitatott megbízási szerződés szerint a jogásznő vállalta, hogy peren kívüli egyezségek keretében minél alacsonyabbra alkudja le azt az összeget, ami a belterületi földek ellenértékeként az önkormányzatoknak jár.

Tocsik Márta a megbízási szerződések szerint a kifizetendő összeg csökkentésének arányában kapott sikerdíjat. Ez az első két szerződés alapján 804 millió forint volt.

A LÜ a polgári perben az eredeti állapot helyreállítását kérte, vagyis azt, hogy Tocsik Márta - miután az LÜ szerint nem végzett érdemi tevékenységet - fizesse vissza sikerdíját. Tocsik minden eljárásban elmondta, hogy érdemi munkát végzett, és semmi törvénybe ütközőt nem követett el.

A Fővárosi Bíróság egy másik tanácsa a büntetőper megismételt elsőfokú eljárásában 2002. március 18-án kihirdetett nem jogerős ítéletében bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt 4 év letöltendő börtönbüntetésre, továbbá 640 millió forint vagyonelkobzásra ítélte Tocsik Mártát.

A korábbi első fokú eljárásban 1999-ben a Fővárosi Bíróság egy másik büntető tanácsa bűncselekmény hiányában mentette fel Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. egykori vezetőit a vádak alól. Az akkor hozott ítéletet az LB 2000-ben hatályon kívül helyezte és az első fokú eljárás megismétlésére utasította az Fővárosi Bíróságot.

A hat évvel ezelőtti privatizácós botrány nyomán indult egy olyan polgári per is, amelyben az ÁPV Rt. felperesként feltűnő értékaránytalanság miatt támadta meg a Tocsik Mártával kötött szerződéseket, illetve utóbb a jogásznő ügyvédi képesítésének hiányára hivatkozva a szerződések megsemmisítését kérte. Azt és az LÜ által indított polgári pert is 1996-ban felfüggesztették a büntetőper jogerős befejezéséig. A LÜ fellebbezése nyomán azonban a LB utasította a Fővárosi Bíróságot az eljárás folytatására.

Korábban:

Négy év börtönre ítélték Tocsik Mártát