A képviselők ma szavaznak a kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről a parlamentben. A Fidesz és az MDF frakciója nem támogatja sem a hivatalba készülő kormány tervezett programját, sem Medgyessy Péter kormányfői megbízatását. A szavazás után leteszik az esküt a megválasztott kormány tagjai.

A parlamentben a kormányprogram vitája során elhangzottakra reagál Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök. Ez után a képviselők szavaznak a programról és a miniszterelnök személyéről. A Fidesz és az MDF frakciója már szombaton jelezte, hogy a hétfői szavazáson nem támogatják a leendő kormány tervezett programját és Medgyessy Péter kormányfői megbízatását sem. Az MSZP és az SZDSZ képviselői képesek biztosítani Medgyssynek a többséget, és a hétvégén aláírt koalíciós szerződés értelmében a közös programot is megszavazzák. 

A szavazás után a köztársasági elnök átiratban nevezi ki a minisztereket, majd Medgyessy Péter és a tárcavezetők leteszik az esküjüket. A vasárnap megkötött koalíciós megállapodás értelmében az alakuló kormány miniszterelnöke: Medgyessy Péter. A miniszterek: Lamperth Mónika belügyminiszter, Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, Jánosi György gyermek- ifjúsági és sportminiszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Bárándy Péter igazságügyi miniszter, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Kovács László külügyminiszter, Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere, Magyar Bálint oktatási miniszter, László Csaba pénzügyminiszter, Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

Korábban:

Aláírták az MSZP-SZDSZ koalíciós megállapodást

Informális tanácskozást tartott a leendő kormány

Ajánlat:

Ismerje meg az új kormány tagjait!