Utcára tettek egy öttagú családot

Kilakoltattak egy családot a VII. kerületben. Az akció következtében kisgyerekek is az utcára kerültek, az önkormányzat ugyanis nem biztosított a családnak átmeneti otthont. A kerületi polgármester szerint viszont próbáltak kompromisszumos megoldást találni, de a család minden lehetőséget elutasított.

Kilakoltatott egy öttagú családot kedden a VII. kerületi önkormányzat, a kiskorú gyerekeket nevelő családot annak ellenére tették utcára, hogy nem biztosítottak számukra átmeneti otthont - mondta Setét Jenő, a Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója.

Setét Jenő közölte: a hajléktalansággal fenyegetett család többekkel együtt 1999-ben költözött be a Király utcai épületbe, az önkormányzatnál azóta van napirenden a kilakoltatásuk. A polgármesteri hivatal munkatársai kedden bírósági végzés alapján, bírósági végrehajtó segítségével végezték el a család kilakoltatását.

Setét állítja: a gyerekvédelmi törvény alapján kiskorúakat nevelő családokat nem lehet utcára tenni, számukra átmeneti otthonban kell helyet biztosítani. Az erzsébetvárosi önkormányzat azonban ennek nem tett eleget.

Szabó Zoltán kerületi polgármester szerint viszont a családok átmeneti otthonában való elhelyezést magának a családnak kell kezdeményeznie és nem az önkormányzatnak. A törvényi szabályozás ráadásul nem a kiskorú gyerekeket nevelőkről, hanem a krízishelyzetben lévő családokról beszél a polgármester értelmezése szerint.

 Szabó Zoltán elmondta, hogy az Erzsébetvárosban önkényesen lakást foglaló család kilakoltatásáról szóló eljárás 2000 novembere óta folyik, így a családnak másfél éve lett volna arra, hogy kezdeményezze felvételét az átmeneti otthonban.

Hozzátette: a polgármesteri hivatal több lehetőséget is felajánlott a családnak, ők azonban elutasítottak minden segítséget. Az családdal hétfőn még abban egyeztek meg, az önkormányzat támogatást nyújt nekik ahhoz, hogy visszaköltözhessenek nyírségi otthonukba. Mára azonban meggondolták magukat, és csak a végrehajtók felszólítására távoztak a Király utcai lakásból.