Változás várható az OEP élén

Nem számít korábbi beosztásukban a Szociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárára, és két helyettes államtitkárára Csehák Judit egészségügyi miniszter. A két minisztérium összevonásával megalakult új tárca politikai államtitkára Göncz Kinga és Kökény Mihály lett. Csehák Judit változtatást tervez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatói posztján is. A nyugdíjasok júniusban vagy júliusban kapják meg az ígért egyszeri juttatást.

Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter kedden bemutatta a korábbi egészségügyi és a szociális tárcák összevonásával megalakított minisztérium új politikai államtitkárait, Kökény Mihályt és Göncz Kingát. A közigazgatási államtitkár Jakab Ferencné lesz, aki szeptember elsején áll munkába, addig Pordán Endre helyettes államtitkár látja el a feladatokat helyette is. A tárca és a parlament kapcsolatainak intézését, menedzselését Bíró Boldizsárra bízták, ő főcsoportfőnöki beosztásba került.

A volt egészségügyi, valamint szociális és családügyi tárca vezetőivel kedden rendben megtörtént a minisztériumok korábbi ügyeinek átadása és átvétele - mondta Csehák. A napokban másfél méter magas papíroszlopon rágják át magukat a minisztériumban, ezek az okmányok tartalmaznak mindent, ami a tárca átadásához-átvételéhez szükséges. A papírok áttanulmányozása után derül ki pontosan, hogy hány főtisztviselőt foglalkoztattak a két minisztériumban, egyelőre úgy tűnik, hogy az állomány közel felének munkájára, szakmai hozzáértésük miatt továbbra is számítanak, a politikai okokból kinevezettek ügyét viszont, akiknél nem lelhető fel szakmai tapasztalat, máshogy kívánják kezelni - mondta a miniszter.

A Szociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárát, illetve két helyettes államtitkárát már értesítette Csehák Judit, hogy nem számít rájuk korábbi beosztásukban, de közösen tekintik át az elkövetkező napokban, hogy milyen munkát kaphatnak az új, összevont tárcánál. Mint szakemberekre ugyanis, számít rájuk az új miniszter. A korábbi Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkáraival Csehák kedden, illetve a napokban tart megbeszélést további feladataikról. A helyettes államtitkári posztokon történt változásokról hamarosan tájékoztat a miniszter. Célja azonban - mondta - , hogy még májusban felelős emberek üljenek minden vezető poszton.

Nem várható változás a főosztályvezetői struktúrában - folytatta. A főosztályvezetők döntő részben a helyükön maradnak, akik a létszámváltoztatás miatt mégis távozni kényszerülnek, azoknak helyet ajánlanak majd az új Munkaügyi Minisztériumban - mondta Csehák.

Szerdától megkezdődik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átvétele is. Csehák Judit változtatást tervez a hivatal főigazgatói posztján, de egyelőre nem tudja, hogy mikor, és kit ültetne Oberfrank Ferenc jelenlegi főigazgató helyére.

A Társadalombiztosítási Alapot, mind a nyugdíj-, mind az egészségügyi alapot a miniszter elképzelése szerint a parlament által megválasztott, két szakmai felügyeleti bizottság ellenőrizné.

A pénteki és a jövő heti kormányülésen már számos olyan előterjesztést kívánnak tenni, ami érinti az egészségügyet - jelezte Csehák Judit. Folyik a szakmai előkészítés és az egyeztetés a Pénzügyminisztériummal az egészségügyiek és a szociális szakmában dolgozók béremeléséről. Mivel a kormányprogram minden közalkalmazottnak béremelést ígér, a kérdés bonyolult - tette hozzá a miniszter.

Júniusban, vagy júliusban kaphatják meg a nyugdíjasok az ígért egyszeri juttatás kifizetését - válaszolta Csehák újságírói kérdésre. A Pénzügyminisztériummal együtt vizsgálják meg, hogy mekkora a hiány a gyógyszerkasszában és a gyógyító-megelőző intézkedések kasszájában. A hiányzó tízmilliárdok előteremtésének lehetőségéről a kormány elé - remélhetőleg már a jövő heti ülésen - végül a PM előterjesztése kerül majd - folytatta Csehák. Még ebben az évben beterjesztik a parlament elé azt a tervezetet, amely alapján fokozatosan bevezethető lesz az ugyancsak ígért 13. havi nyugdíj.

Ajánlat:

Ismerje meg az új kormány tagjait!