A felsőoktatásban dolgozó oktatók októberben 50 százalékkal magasabb bért kapnak kézhez - jelentette be Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára. A tárca új felsőoktatási helyettes államtitkára Mank Béla, a Miskolci Egyetem főtitkára lesz.

Az egyetemeken és főiskolákon dolgozó oktatók bérét szeptember 1-jétől bruttó 50 százalékkal emelik meg, amelyet októberben kapnak kézhez - jelentette be Hiller István, az Oktatási Minisztérium hétfőn kinevezett új politikai államtitkára. Szeptembertől így az egyetemi tanári illetmény bruttó 360 ezer forintra nő, s ennek meghatározott százalékát kapják az alacsonyabb tudományos fokozatot elért oktatók. Mint Hiller István fogalmazott, megmarad az önálló felsőoktatási bértábla, orvosolni kívánják azonban, hogy a rendszer egyelőre nem tesz különbséget a szolgálati idő alapján. Így például a docensek és egyetemi tanárok körében nincs különbség egy hat hónapja vagy egy hat éve kinevezett oktató illetménye között. A tervek szerint ezért a vezető oktatók körében három besorolást különítenek el a szolgálati idő alapján.

Hiller István a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezeténél folytatott tárgyalásai után, tegnap tartott sajtótájékoztatót. Itt azt is hangsúlyozta, hogy az érdekképviseletekkel, civil szervezetekkel már a döntés-előkészítés során egyeztetésre törekednek.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének főtitkára nagyon fontosnak tartja az egyetemeken és főiskolákon nem oktatóként dolgozók béremelését is. Hiller István a kormányprogramot idézve úgy válaszolt: a nem oktatói állományban lévők bérét az oktatói alapbérek növelésének arányában emelik. A politikai államtitkár azt is közölte: a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkári posztra Mank Bélát, a Miskolci Egyetem főtitkárát kérték fel, aki elfogadta a megbízást.

Korábban:

Szeptembertől diplomás minimálbér a tanároknak

Radikális béremelést követelnek a tanárok

Fórum:

Harmadik ígéret: a pedagógusok 50 százalékos béremelése