Visszakövetelték a díszőrséget a korona mellé

Több képviselő, köztük Dávid Ibolya, az MDF elnöke is jelezte Szili Katalin házelnöknek, hogy hiányolják a díszőrséget a korona mellől. Az [origo]-nak Verebes Pál, a Köztársasági Őrezred hivatalvezetője azt mondta, hogy a megkeresések miatt már visszaállították a díszőröket. Szili Katalin házelnök azt mondta, hogy az őrezrednél történt malőr egy betegség miatt.

A korona melletti két díszőr alapvetően protokolláris jellegű jelenlétét nem szabályozza semmilyen írásos intézkedés, ottlétükről a Köztársasági Őrezred mindenkori parancsnoka dönt - mondta az [origo]-nak Verebes Pál alezredes, a köztársasági őrezred hivatalvezetője.

Lapunk annak kapcsán kereste meg a Köztársasági Őrezredet, hogy több képviselő is jelezte a szervezetnél, illetve Szili Katalin szocialista házelnöknél, hogy hiányolják a díszőrséget a korona mellől. Dávid Ibolya tájékoztatást is kért a házelnöktől a témában.

Szili Katalin azt mondta az [origo]-nak, hogy megbetegedések miatt történt egy malőr a köztársasági őrezrednél, és ezért van az, hogy időnként nincsenek ott a díszőrök.

Az alezredes elmondta, hogy az eddigi gyakorlattal szemben hétköznaponként nem, csak állami ünnepnapokon, delegációk érkezésekor, illetve egyéb protokolláris jellegű események idején álltak volna a díszőrök a korona mellett. A képviselői megkeresések nyomán azonban visszaállították a régi rendet, és - Verebes Pál tudomása szerint - csütörtök délután már ismét ott állnak az őrök a kupolateremben. A hivatalvezető elmondta még, hogy a díszőrök protokolláris feladataikon kívül nem végeznek valós védelmi feladatot. A korona védelmét technikai eszközökkel és civil ruhás őrökkel biztosítják.

Az [origo] parlamenti tudósítója megerősítette Verebes szavait: csütörtök délután három óra előtt pár perccel megjelentek az addig hiányzó díszőrök a korona mellett, de kicsit később ismét eltűntek.

Korábban:

Marad a Terror Háza és a korona