Deutsch: gonosz, kisstílű támadás ért

A volt ifjúsági és sportminiszternek, Deutsch Tamásnak a tárca költségvetéséből - az előző hírekkel ellentétben, nem nyolcszázezer, hanem - 485 ezer forintért béreltek egy 251 négyzetméteres lakást az ország legdrágábbnak tartott utcájában, a II. kerületi Endrődi Sándor utcában. Deutsch szerint a bérlet törvényes, és szégyellje magát aki ezért támadja őt.

Ebben a házban bérelt az ISM lakást
a Deutsch családnak 

Deutsch Tamás az ISM hivatali dokumentumait május 27-én adta át utódjának, Jánosi Györgynek. Az ingatlanbérlésre vonatkozó szerződés értelmében az új Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumnak további fél éven át teljesítenie kell a szerződést (ennyi a felmondási idő), noha a legfőbb közjogi méltóságok jogállásáról szóló törvény szerint tisztségük megszűnése után a minisztereknek már nem jár szolgálati lakás. Deutsch Tamás szerint értelmetlen lett volna a választások előtt felmondani a bérleti szerződést, utána viszont ezt azonnal megtették, hogy ne csak a kormányváltás pillanatától kelljen további hat hónapig fizetni a bérleti díjat.

A Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumban is tudnak a bérleményről. Deutsch Tamás 1999. februárja óta lakik a bérelt lakásban, és ezen a hétvégén fog kiköltözni belőle. A havi bérleti díj kezdetben 401.600 forint volt, 2002-re pedig 485.000 forintra emelkedett.    

A törvény értelmében abban az esetben is jár a miniszternek fővárosi lakás, ha ő maga is budapesti, amennyiben nincs megfelelő lakása. Mint Deutsch Tamás elmondta, még sohasem volt lakása, korábban édesanyjánál illetve albérletekben lakott. Mivel nem volt lakása, ezért miniszterként természetesnek tartotta, hogy él ezzel a törvényes juttatással. Példaként említette, hogy Kuncze Gábor szabad demokrata politikus is élt ezzel a lehetőséggel, pedig neki a Budapest környéki Tökölön saját háza volt. "Nem fogom eljátszani az ijedt madár szerepét, a lakásbérleti lehetőség a minisztereknek, államtitkároknak 1990 óta jár." Deutsch szerint az eljárás teljesen normális volt, és kifejezetten személyét lejárató kampánynak tekinti a lakásügy firtatását. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke szerint a hasonló miniszteri bérlemények között ez a legolcsóbbak között volt.

A bérelt lakás az ország legdrágábbnak tartott utcájában található, a II. kerületi Endrődi Sándor utcában, így Deutschnak bérelt lakás fajlagosan nem is kerül olyan sokba. Összehasonlításképpen: egy szomszédos utcában egy 110 négyzetméteres luxuslakás bérleti díja 550 ezer forintot tesz ki. Deutsch szerint természetes, ha egy NATO tagállam minisztere nem panel-lakásban húzza meg magát. A lakást az ISM 1999-ben hivatlban lévő közigazgatási államtitkára, Wootsch Péter választotta, Deutsch csak ahhoz ragaszkodott, hogy állami cégtől béreljenek. Az ITC Kft. adta bérbe a lakást, amely akkor az ÁPV Rt. egyik vállalkozása volt, azóta viszont már nincs állami tulajdonban.

Korábban a Népszava arról számolt be, hogy 800.000 forintba kerül havonta a bérlemény, ezért Deutsch várhatóan beperli a lapot. A téves információ az [origo]-n is megjelent.  

Deutschnak továbbra sem lesz lakása, családjával ismét bérelni fog egyet a II. kerületben, havi 200 ezer forintért. Ebből 82.500 forintot az országgyűlési képviselőknek járó lakásbérleti támogatásból fog tudni fizetni. 

Ajánlat:

Lakás-bérlésből ügyek lettek

Korábban:

9,5 milliárdos sportberuházásról döntött a kormány