Információink szerint a Medgyessy-kormány meg kívánja szüntetni a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány két kutatóintézetét, a XX. Századi Intézetet és a XXI. Századi Intézetet, valamint át kívánja alakítani a Terror Házát. Azt is kész tényként kezelik, hogy az utóbbi múzeum élén Ormos Mária követi Schmidt Máriát.

A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a mindenkori állam tulajdonában van, rajta keresztül finanszírozták a XX. Századi Intézetet és a XXI. Századi Intézetet. Az [origo] érdeklődésére Fritz Tamás, az utóbbi kutatóintézet vezetője elmondta, hogy ő is így hallotta és gyalázatosnak tartja a döntést.

Elképzelhető, hogy az új kormány bosszúból hozta meg döntését, 1998-ban ugyanis a hivatalba lépő Orbán-kormány megvonta a támogatást az addigi kormányhoz köthető 56-os Intézettől és a Politikatörténeti Intézettől - mondta az intézet vezető. Fritz ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Orbánék nem szüntették meg a két intézetet, és két évvel később a Széchenyi-terv keretében pedig kompenzálták a csaknem 80 millió forinttól elesett intézményeket.

Ugyancsak felzúdulás kíséri, hogy a Medgyessy-kormány noha nem akarja átkeresztelni a Terror-házát, de át akarja rendezni. Úgy tudjuk, hogy már arról is döntöttek, hogy a múzeum jelenlegi vezetője, Schmidt Mária helyett Ormos Máriát nevezik ki. A történész a múlt hétvégi Népszabadságban szakmailag problematikusnak nevezte Terror-háza jelenlegi elrendezését.

Fritz szerint a Medgyessyék által többször is hangoztatott társadalmi megbékélést nem mozdítják elő ezek a döntések.