Kormányavató fesztivál a Városligetben

Medgyessy Péter miniszterelnök a pénteki kormányavató fesztiválon azt ígérte, hogy rendszeressé teszik a hasonló alkalmakat, mert - szavai szerint - egy kormány erejét nem a hatalma, hanem a mögötte álló emberek adják. A kormány a parlamenti ülés után a városligetben, "nyílt kormányülést" tartott, a miniszterelnök és az összes miniszter külön sátorban válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Medgyessy Péter
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A kormányfő a városligeti rendezvényen kijelentette: kormánya szavahihető; a kabinet ülésén történtek bizonyítják, hogy megcsinálják, amit korábban vállaltak. Példaként említette az első száz nap intézkedései közül a júliusi 19 ezer forintos egyszeri juttatást a nyugdíjasoknak, valamint a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók, illetve a teljes közalkalmazotti kör fizetésének emelését. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy az intézmények nem csak feladatot, hanem pénzt is kapnak annak végrehajtásához. a rendezvényen megköszönte az embereknek a segítséget és a biztatást, hangsúlyozva a párbeszéd fontosságát. A kormányfő a színpadon bemutatta az új kabinet tagjait, kiemelve, hogy közülük hárman nők, akik tudásuk, tisztességük és becsületük alapján lettek miniszterek. - Büszke vagyok arra, hogy ezzel a csapattal dolgozhatok együtt - mondta.

Kuncze Gábor szerint a kormányváltó erők a választáson elérték céljukat, mert leváltották a rendszerváltás óta hatalmon lévő leggátlástalanabb, legarcátlanabb és legarrogánsabb kormányt. Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott: a koalíció meg fogja valósítani programját, végrehajtják a száznapos programot, és semmilyen ügyet nem hagynak feltáratlanul az elmúlt négy évből. Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: a Fidesznek egyszer s mindenkorra meg kell tanulnia, hogy nem lehet visszaélni az adófizetők forintjaival, nem lehet elkölteni saját céljaikra, és különösen nem tömhetik tele velük a saját zsebüket.

Kovács László
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Kovács László, a Magyar Szocialista Párt elnöke beszédében kiemelte: a Medgyessy-kormány a Rómában rendezett NATO-Oroszország-csúcson egyetlen nap alatt helyrehozta a magyar külpolitika három baklövését. A külügyminiszter elmondta: Medgyessy Péter és Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodott a magyar-orosz kapcsolatok javításában, és az orosz elnök hivatalos moszkvai látogatásra hívta meg a magyar kormányfőt. A szocialista politikus kitért Medgyessy Péter amerikai meghívására is, valamint a beszédében elhangzottak szerint helyre fogják állítani a visegrádi együttműködést, június 30-ig csúcstalálkozót rendeznek. Mint mondta, "ezt a csorbát is kiköszörültük". A külügyminiszter hangsúlyozta: minden olyan tisztviselőt meg fognak tartani, aki szakember, aki tisztességes és aki hajlandó együtt dolgozni a szocialista-szabad demokrata koalícióval. Az MSZP elnöke azt mondta: egy képzeletbeli jó tündértől csak egyet kívánna, hogy 2006-ban ki tudjanak állni az emberek elé, a szemükbe tudjanak nézni, s azt mondhassák nekik: "ugye, nem csalódtak bennünk".

László Csaba pénzügyminiszter rámutatott: a kormányzat száznapos programját mindenképpen végre kell hajtani, az ehhez szükséges költségvetési hátteret meg kell teremteni. Mint mondta, körülbelül két héten belül ez a parlament elé kerülhet. A miniszter elmondta: a leköszönő pénzügyminiszter által átadott dokumentumok szerint az idén 172,5 milliárd forinttal nagyobb államháztartási hiány várható. Hozzátette: ez több, mint a bruttó hazai termék (GDP) 1 százaléka.

Nem változik a kötelező óraszám szeptembertől, a tervezett 22 helyett továbbra is 20, illetve 21 óra marad - erről Magyar Bálint beszélt a tervezett közoktatási törvénymódosításokat ismertetve pénteken Budapesten, a Városligetben. Leszögezte: nem a politikai szféra szereplőivel keresi a konszenzust, az Oktatási Minisztérium "nem nekik dalol, nem nekik dolgozik, a gyermekekért van". Véleménye szerint a szakmával és a szülőkkel kell konszenzusra jutni. A közalkalmazotti szféra 50 százalékos béremelése kapcsán aláhúzta: ilyen mértékű növelésre még nem került sor. Úgy fogalmazott: történelmi lépést tettünk előre. Évtizedek óta látszik ugyanis a pedagógustársadalom hol erőteljesebb, hol lassúbb lemaradása, romló pozíciója.

A Medgyessy csapat egy része
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) tisztességes fejlesztési intézetté akarjuk átalakítani - hangoztatta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a kormányavató fesztiválon pénteken, a Városligetben. Az a cél, hogy megfelelő szabályozottság mellett átlátható legyen a pályázatok finanszírozása. Fontos, hogy a vezetés ne legyen egy kézben, éppen az ellenőrzés erősítése érdekében - fejtette ki a miniszter. A miniszter elmondta: a Széchenyi-tervet tovább folytatják, akiknek a pályázatát már kedvezően elbírálták, és egy ellenőrzési folyamat után rendben találják a mellékleteket, azzal szerződést is kötnek.

Korábban:

Pénteken tartja első ülését a Medgyessy- kabinet