Meghosszabbított nyomozás Princz ügyében

A Legfőbb Ügyészség az ORFK előterjesztésére négy hónappal, október 3-áig hosszabbította meg a nyomozás határidejét a Postabank-ügyben. Princz Gábor és társai ellen visszaélés gyanújával nyomoznak.

Princz Gábor, a Postabank volt elnök-vezérigazgatója és négy egykori vezetőtársa ügyében gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése elnevezésű bűncselekmény alapos gyanújával folyik a nyomozás. Ez a vétség - amely kizárólag szándékosan követhető el - legfeljebb két évig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv büntetőfeljelentést tett a Postabanknál az előző ciklusban bekövetkezett több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében.

A nyomozás során korábban az igazgatóság és a felügyelőbizottság több tagját meggyanúsították, ám a felügyelőbizottsági tagok ügyében tavaly júliusban bizonyítékok hiányában megszüntették az eljárást. Ugyanakkor tavaly augusztusban az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán kihallgatták a bank egyik korábbi könyvvizsgálóját bűnsegédként elkövetett, gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése vétségének alapos gyanúja miatt.

Az ügy kapcsán polgári per is indult, melyben mintegy 170 milliárd forintos kártérítési keresetet nyújtott be a pénzintézet több korábbi nagytulajdonosa, köztük a magyar állam a Postabank volt könyvvizsgálói ellen.