A Medgyessy-kormány első ülésén visszavonta a múlt hónapban a földeladásokról, az MTV-nek adott garanciáról, és az orosz államadósság eladásáról, a Terror Házáról és a Millenáris Parkról hozott döntéseket. Az új kormány felkérte a KEHI-t, hogy vizsgálja meg az MFB és az Országimázs Központ szerződéseit. A nyilvános kormányülést nagy figyelem kísérte.

A Medgyessy-kormány pénteken tartott első ülésén visszavonta az Orbán-kabinet több, májusban hozott határozatát. Összesen 33 májusi kormányhatározatot vizsgáltak meg, de csak a jövő héten derül ki, hogy ezek közül hány maradhat érvényben. Az már biztos, hogy 300.000 hektár állami földet mégsem fognak eladni. Orbánék ezt a döntést a hatalmas földéhséggel indokolták.

Mégsem kap több milliárdos állami hitelgaranciát a Magyar Rádió és a Magyar Televízió, mert az új kormány szerint a médiumok vezetői pazarlóan bánnak a pénzzel. Nem adja el a kormány az orosz államadósság behajtási jogát sem egy bécsi pénzintézetnek, mert ez Medgyessyék szerint előnytelen üzlet volt.

A kormány szerint törvénytelenül vontak be egy debreceni közalapítványt a Terror Házát felügyelő testületbe, ezért ezt a határozatot is megsemmisítették. Az intézmény nevét nem változtatják meg.

A Millenáris Parknak adott tőkejuttatást is visszavonták, mert a kormány szerint inkább az ottani Álmok-álmodói kiállítás fenntartását kell biztosítani. Visszavonták a Sándor-palota Miniszterelnöki Hivatallá alakításáról szóló döntést is.

A kormány felkérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (KEHI), hogy vizsgálják meg az Országimázs Központ és a Magyar Fejlesztési Bank szerződéseit.

Módosítják a főtisztviselőkról szóló törvényt is. A főtisztviselői kar tagjait szigorúbb szempontok alapján fogják kinevezni, mert a kormány szerint a mostani rendszerben könnyen lehet politikai alapon ilyen pozícióba kerülni. A mostani törvény szerint a főtisztviselők munkájuk megszűnése után 5 évig úgynevezett rendelkezési állományban maradnak, és ez alatt tovább kapják fizetésüket. Ezt az időt az új kormány két évre fogja csökkenteni.

A nyilvános kormányülés után, ahol az emberek kérdezgethették a miniszterek, beszédet mondott az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor, az MSZP elnöke, Kovács László, valamint Medgyessy Péter kormányfő. Kuncze szerint az előző kormány volt a leggátlástalanabb és legarrogánsabb kabinet, amely megpróbálta kényszerpályára állítani az új kormányt az utolsó pillanatokban is folytatott felelőtlen pénzszórással.

Sikerült visszaállítani Magyarország tekintélyét a külföld előtt - számolt be Kovács László külügyminiszter első benyomásairól.

Ha egy jó tündér felajánlaná, hogy lehetne három kívánságom, akkor beérném eggyel is: az az lenne, hogy 2006-ban is ideállhassak és beszámolhassak a kormányzásunk eredményeiről - mondta beszédében Kovács László.