A Happy End Kft. is pénzelte a Fidesz kampányát

A közbeszerzési eljárás nélkül milliárdos állami megrendelésekhez jutott Happy End Kft. fizette a Fidesz-MPP választási kampányának egy részét, és tízmillió forinttal támogatta a Fidesz kongresszusát is - tudta meg a Magyar Hírlap. A lap birtokában levő számlák szerint egy reklámcég a Happy End Kft.-nek számlázta több alkalommal a Fidesz választási reklámtábláinak bérleti díját.

A Fidesz 1998. évi kampányának tanácsadója, Wermer András nagy szerepet játszott a párt választási győzelmében. A Fidesz kormányra kerülése után aztán a Wermer által alapított Happy End Kft. milliárdos állami megrendeléseket kapott a Miniszterelnöki Hivataltól. Az MSZP képviselői annak gyanúját is megfogalmazták, hogy az Országimázs Központ a Happy End vezetőinek javaslatára született, és az állami szervet valójában Wermer András, Orbán Viktor volt miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója irányította. A milliárdos állami megbízást mindenesetre a Happy End Kft. kapta, a közpénzt pedig többnyire Wermer érdekeltségei használták fel.

A Magyar Hírlap birtokába jutott dokumentumok szerint a Happy End Kft. részt vett a Fidesz-MPP 2002. évi választási kampányának finanszírozásában. Az Euro-AWK Kft. nevű reklámcég 2002. március 1-jén kelt számlái szerint a Happy End Kft. fizette - összesen 3 millió forintot meghaladó mértékben - a Fidesz márciusi választási reklámtábláinak bérleti díját.

Az Euro-AWK Kft. 2000. december 22-én 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Mahir Cityposter Kft.-ben, amely korábban a Mahir Rt. (Simicska Lajos egykori cége) többségi tulajdonában állt. A milliárdos megbízásokat kapott magáncég ezzel pénzt juttatott a kormánypártnak, amely közbeszerzés nélkül százmilliókat fizetett neki az adófizetők pénzéből. Egy 1999. július 7-i dokumentumban az áll, hogy a Happy End Produkciós Kft. 10 millió forintot adott a Fidesz kongresszusára is.

A Legfőbb Ügyészség megállapítása szerint törvénytelenül jutott sokmilliárdos állami megrendeléshez közbeszerzési eljárás nélkül a Happy End Kft., melyet Wermer András és Káel Csaba, a Bánk bán című film, valamint a Happy End megbízásából - az Ezüsthajó Kft. által - készített kormányzati filmek rendezője alapított. A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) Országimázs Központja csak 2000-ben 3,2 milliárd forintot utalt át a Happy End-nek, a 2001-ben megkötött szerződés szerint pedig további 2,1 milliárd forint közpénz sorsáról dönthetett a magáncég. A Happy End Kft. az országimázs építésére többségében Wermer András egyéb érdekeltségeit bízta meg. Így a közpénz az Orbán Viktor volt miniszterelnök környezetéhez tartozó vállalkozó cégbirodalmához vándorolt.

Az adóforintok felhasználását az Országimázs Központ részéről "nem kellő mértékben" ellenőrizték: a kormányzati szerv a Happy End benyújtott számláit szinte automatikusan kifizette. Még a MEH ellenőrzési főosztálya is azt állapította meg, hogy a kifizetések jogosultságát az esetek többségében nem tudták dokumentumokkal igazolni. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetője pedig azt kifogásolta, hogy nem követhető a Happy End Kft.-n túl a közpénz útja, mert - noha költségvetési összegeket használnak fel - az ÁSZ nem vizsgálhatja a magáncégek közötti szerződéseket. Márpedig a Happy End Kft. alvállalkozói többségükben Wermer András cégei voltak, melyek - jelentős vállalkozói díjért - egymásnak adták tovább a munkát. A gyanús számlákon túl legálisan is több százmillió forint ütötte a cégcsoporthoz tartozók markát.

Ezen felül voltak azok a projektek, amelyeket szintén ez a Fidesz-közeli agytröszt (egy dokumentum megnevezése szerint: "TEAM") talált ki, s az érdekeltségükbe tartozó cégek és személyek valósítottak meg. Ezek közös jellemzője, hogy ideológiájukban a nemzeti érzés és a magyarságtudat ápolását tűzték célul, valójában minden alkalommal a költségvetés által finanszírozott, milliárdos megrendelésekhez juttatta a vállalkozói körhöz és a Fideszhez közelálló cégeket és személyeket. Ezek egyike a Millenáris Park, amelynek a "TEAM" üzleti célú hasznosítását tervezi: az állam pénzén épített objektum így kerül majd magánkézbe. A Kisrókus 2000 Kft. ügyvezetője szerint "már megkezdték az ajánlatok értékelését". Arról nem lehet tudni, kik tették ezeket az "ajánlatokat" és mennyiért.

Eddig nem volt ismert, hogy a Wermer-féle magáncégekhez került százmilliókból részesültek-e azok, akik befolyással bírhattak az állami megrendelések odaítélésére. A Magyar Hírlap birtokába jutott iratok arra utalnak, hogy a jelentős állami megbízásokat kapott cég részt vállalt a kormánypárt kampányának finanszírozásában: a Fidesz pénzt kapott attól a cégtől, amelynek milliárdos állami megbízásokat adtak. Ha a Happy End Kft.-nek nem volt más forrásból származó nagyobb bevétele, mint amennyit összesen a pártnak juttatott, feltételezhető, hogy közpénz jutott a Fidesz választási kampányába (s abból finanszírozták a párt egyik kongresszusát is).

Az eset kísértetiesen hasonlít az MSZP-SZDSZ kormány idején keletkezett Tocsik-ügyre, azzal a különbséggel, hogy Tocsik Márta jogásznő nagyságrendekkel kevesebb pénzt kapott, mint a Happy End Kft. és köre. Míg a Tocsik-ügyben csak feltételezni lehetett, hogy a pénz egy részét pártoknak szánták, a lap birtokában levő számlák szerint a Happy End Kft. egyértelműen a Fidesznek nyújtott szolgáltatásért fizetett.

Korábban:

Rég tudható volt a Happy End törvénysértése

Fórum:

Jelezd a Fidesz visszaéléseit!