Visszakozik a Fekete Angyal

Büntetőperének második tárgyalásán a Fekete Angyal néven elhíresült volt ápolónő azt mondta: már egyáltalán nem biztos benne, hogy amit korábbi vallomásaiban elmondott, az a valóság volt-e vagy csupán fantáziája szüleménye. Már nem emlékszik rá, hogy adott-e be orvosi utasítás nélkül is gyógyszereket a betegeknek - állította. A védő beadványban kérte, hogy az első vallomásokat ne vegye figyelembe a bíróság, mivel azok ügyvéd jelenléte nélkül születtek.

Előző heti vallomásához képest sokkal bizonytalanabb volt hétfői tárgyalásán a Fekete Angyal néven elhíresült F. Tímea. A volt ápolónő a Fővárosi Bíróságon folyó büntetőperének második tárgyalásán a bíróság videóról megnézte F. Tímea februári, közvetlenül letartóztatása után tett vallomását. A bíró hétfőn az ebben elhangzottakról kérdezte a vádlottat. Februárban azt mondta: saját döntései szerint adott be különböző gyógyszereket a betegeknek, döntéseiben senki nem befolyásolta. Elmondta, hogy tudatában van: a betegek halálát okozta.

Mai válaszaiban a februári vallomását nagyrészt visszavonta. Elmondta, hogy már semmiben nem biztos, nem tudja, hogy a betegek az általa beadott gyógyszerek miatt haltak-e meg, de abban sem biztos már, hogy egyáltalán adott-e be az előírtakon kívül más gyógyszert is, és ha igen, pontosan milyeneket. "Erre már nem emlékszem, nem tudom, hogy amit elmondtam, az a valóság, vagy a fantáziám szüleménye-e" -mondta. Arra sem tudott válaszolni, hogy amit februárban, illetve a múlt héten mondott, azt miért mondta. Azt válaszolta: úgy érezte, ha azzal vádolják, hogy utasítás nélkül adott be gyógyszereket a betegeknek, akkor az biztosan úgy is volt. A mai tárgyaláson egyetlen dolgot állított biztosan: azokat a gyógyszereket, amiket az orvos előírt, mindig, mindenkinek beadta. A tárgyaláson már nem bűnösnek érezte magát, hanem azt mondta: "erkölcsileg felelősnek érzem magam minden olyan betegért, aki az ügyeletem alatt halt meg".

A tárgyalás kezdetén F. Tímea ügyvédje, Szőgyényi József  beadványt nyújtott át a bíróságnak, amelyben az szerepelt, hogy a volt ápolónőt letartóztatása napján, tavaly február 15-én többször is védő nélkül hallgatták ki. Szőgyényi kérte, hogy mivel védő jelenléte nélkül születtek az első vallomások, azok szövegeit ne vegye figyelembe, ne tekintse bizonyítéknak a bíróság. Az ügyész a beadvány elutasítását kérte, mert szerinte nem kötelező ügyvédnek jelen lenni. A kérdést a Fővárosi Bírós dönti majd el.

A vádirat szerint a 24 éves ápolónő 2000. május és 2001. február között nyolc idős embert ölt meg. A nyolc gyilkosságból hármat közvetlenül követett el - a vádirat szerint -, ami azt jelenti, hogy számítania kellett arra, hogy az általa beadott injekció halált okoz. A többi esetben pedig azzal kellett tisztában lennie, hogy a beadott injekciók, lehetséges, hogy halálhoz vezetnek. A vádirat szerint F. Tímea morfium, kálium illetve Seduxen injekciót adott áldozatainak, akik súlyos, többnyire gyógyíthatatlan, idős emberek voltak és erős, olykor kibírhatatlan fájdalmak gyötörték őket. Két áldozat orvosi értelemben már haldokló volt, amikor a végzetes injekciót megkapta. 2000 májusában egy, decemberben kettő, tavaly januárban három, február elején pedig ismét két áldozata volt az ápolónőnek - áll a vádiratban.

A rendőrség 2001. októberében zárta le a nyomozást a Fekete Angyal ellen. A Nyírő Gyula Kórházban dolgozó ápolónőt február 15-én vette őrizetbe a BRFK, miután az intézmény főigazgatója bejelentést tett a rendőrségen a kórházban tapasztalt gyanús halálesetekről. Az ügy kirobbanásakor szó volt arról is, hogy az ápolónő 30-40 idős, gyógyíthatatlan beteget juttatott a halálba. F. Tímea 2001 február 19-e óta előzetes letartóztatásban van. A vádiratban szereplő, több emberen elkövetett emberölésért 10-től 15 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki.

Korábban:

Törvénytelenül vizsgálhatták a Fekete Angyalt