Elindul a főpolgármesteri posztért Schmitt Pál diplomata, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Csak civil szervezetek jelölését fogadja el, pártokét nem. Terveiről elmondta, hogy először a közlekedést tenné rendbe, és metróvonalat is építene.

Elfogadta Schmitt Pál, a MOB elnöke, magyarország svájci nagykövete a tizennégy közéleti személyiség felkérését, és elindul a főpolgármesteri posztért az őszi önkormányzati választásokon. Közölte azonban, hogy csak civil szervezetek támogatását fogadja el, pártokét nem. A Fidesz hivatalosan nem kérte fel, de már tájékozódtak nála arról, hogy indulna-e az önkormányzati választásokon. Schmitt elmondta azonban, hogy párt támogatását nem szívesen fogadja.

Terveiről elmondta, hogy a közlekedés rendbetételét tartja elsődleges feladatának. Szerinte ugyanis a város életében felmerülő problémák közül azokat kell először megoldani, amelyek a legtöbb embert érintik. Így Schmitt szerint a közlekedés után az egészségügy rendbetétele következne, ezt követné a környezetvédelem, majd a közbiztonság fejlesztése.

Az [origo] kérdésére, miszerint megépítené-e a négyes metrót, azt mondta: mindenképpen szükséges újabb metróvonalak építése, így nem csak négyes, de ötös és hatos metróra is szükség van. Szerinte ugyanis a föld alá kell vinni a közlekedést. "Nálam vita nem lesz, de metróépítés lesz" - mondta az [origo]-nak Schmitt. Emellett a Dunát is bekapcsolná a városi közlekedésbe, nagyobb súlyt fektetne a hajózásra.

A 2012-es olimpiával kapcsolatban közölte: a főváros természetes fejlődése miatt egyre nagyobb az esélye Budapestnek, a pályázatok benyújtása idején sem Barcelona, sem Athén nem volt fejlettebb, mint most Budapest - mondta a MOB-elnök.

Tizennégy neves budapesti közéleti személyiség vasárnap nyílt levélben kérte fel Schmitt Pált, hogy vállalja el a főpolgármester-jelöltségét az őszi önkormányzati választáson. A levelet aláírta Boksay Zoltán kémikus, Eperjes Károly színművész, Finta József építész, Grosics Gyula volt válogatott labdarúgó, Hankiss Ágnes író, Hegedűs Endre zongoraművész, Hernádi Gyula író, Illés Sándor író, Jókai Anna író, Kováts Kolos operaénekes, Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, Sztankay István színművész, Tringer László ideg- és elmegyógyász, Vikidál Gyula rockzenész.

Korábban:

Schmitt Pált akarják főpolgármester-jelöltnek