Ismét méltányossági nyugdíjat javasol az MSZP

A méltányossági nyugdíj intézményének visszaállítását javasolta a parlament keddi ülésén Kósáné Kovács Magda, az MSZP képviselője. A méltányossági nyugdíj visszaállítását kezdeményező törvényjavaslat keddi általános vitájában valamennyi parlamenti párt frakciója támogatásáról biztosította az indítványt.

Kósáné Kovács Magda az indítványozt írásban benyújtó hat szocialista képviselő nevében azt mondta, hogy sokak sérelmére szűnt meg a 2001. és 2002. évi költségvetésről szóló törvénnyel a kivételes nyugellátás rendszere.

A volt munkaügyi miniszter (1994-95) szerint a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló 1997. évi törvény módosításával az Országgyűlés sokak számára adhatja vissza a reményt a kivételes nyugellátás újbóli lehetőségével.

Közölte: a képviselői önálló indítvány a javasolt jogszabályt a lehető legszélesebb körre kívánja alkalmazni: az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, vagy rokkant személyekre, valamint az árvákra. Jelezte: a képviselői szándék szerint az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője döntene a méltányossági nyugdíjkérelmekről.

Kósáné Kovács Magda szerint a kivételes nyugellátás ez évi fedezete, hozzávetőlegesen 400 millió forint a költségvetésből fedezhető. A képviselő elmondta: az indítványozók javasolják, hogy a kivételes nyugellátásról szóló törvény már kihirdetése napján életbe léphessen. Hozzátette: a kormány felelős szakembereitől ígéretet kaptak arra, hogy a kihirdetés időpontjára elkészülnek az odaítélés szabályai is.

Kökény Mihály, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára - az indítványozó képviselők egyike - közölte: a kormány támogatja a törvénymódosítási javaslatot. Azt mondta: a kormány soron kívül szabályozza rendeletben a méltányossági nyugdíj odaítélésének feltételeit.

Schvarcz Tibor képviselő (MSZP), a parlament szociális és családügyi bizottságának előadójaként közölte: a testület egyhangúlag támogatta a méltányossági nyugdíj visszaállításáról szóló indítvány napirendre tűzését, és a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.

Kárpáti Zsuzsa képviselő (MSZP), az egészségügyi bizottság előadójaként ugyancsak a testület egyhangú támogatásáról számolt be. Jelezte: a bizottság álláspontja szerint a méltányossági nyugdíjat felváltó szociális és családügyi miniszteri segélyezési rendszer nem vált be. Kárpáti Zsuzsa tolmácsolta a bizottság ellenzéki tagjainak azon igényét is, hogy a kivételes nyugdíj odaítélésének szubjektivitását megfelelő szabályozással csökkentse a kormány.

Csákabonyi Balázs (MSZP) konszenzussal elfogadott törvényjavaslatnak nevezte az előterjesztést, amit a bizottságok egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találtak.

Göndör István (MSZP) megjegyezte, hogy a javaslat a hosszú szolgálati idővel és alacsony nyugdíjjal rendelkező emberek járadékáról szól.

Szűcs Lajos (Fidesz) felszólalásában jelezte: a törvényjavaslat alapelveivel a Fidesz egyetért, de néhány helyen pontosításokat, kiegészítéseket javasolnak. Mint mondta, kezdeményezik, hogy a tizenkilencezer forintos egyszeri nyugdíjemelést építsék be az alapnyugdíjba, és mindenki, akinek a minimumnál alacsonyabb a nyugdíja, kérhessen emelést. A képviselő szerint a törvényjavaslat nem foglalkozik bizonyos hirtelen adódó válsághelyzetekkel.

Béki Gabriella (SZDSZ) felidézte, hogyan szól a jelenlegi szabályozás, és mi az, ami a javaslatban attól eltér. "A Fidesz az elmúlt két évben egyrészt szűkítette a korábbi szabályozást, másrészt centralizálta" - emlékeztetett a képviselő.

Az MDF-es Pichler Imre kijelentette, frakciójuk támogatja az előterjesztést, és minden olyan javaslatot, ami az idősek életkörülményeinek javítását célozza.

Salamon László (Fidesz) elmondta, arra biztatják a nyugdíjasokat, vegyék igénybe a törvény adta lehetőségeket. Közölte: nem támogatnak olyan javaslatot, ami kivételezéshez vezet, kiváltságokat, önkényes mérlegelési lehetőséget biztosít, de támogatnak minden indítványt, ami a törvény nem teljes értékű vonatkozásaira megoldást jelent.

Az általános vita végén Kósáné Kovács Magda (MSZP) úgy fogalmazott, hogy a vita alaposan körüljárta azokat az élethelyzeteket, amelyekre a törvényjavaslat kitér. Szerinte az előterjesztés évtizedes igazságtalanságokat próbál orvosolni.