KDNP-s politikus a Millenáris Park élén

A KDNP választmányi elnökét, Mizsei Zsuzsannát nevezte ki a Millenáris Park élére Kiss Elemér kancelláriaminiszter. Az Álmok álmodói kiállítás szerdán megnyílik, a gazdálkodást, az előző vezető 32 milliós végkielégítését és átadott szolgálati autójának ügyét pedig kivizsgálják.

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője, Kiss Elemér június 4-i hatállyal Mizsei Zsuzsannának ajánlotta fel a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatói tisztségét. Mizsei Zsuzsanna az [origo]-nak elmondta, hogy elvállalta a feladatot, a részletekről azonban nem kívánt szólni, mert mint mondta, előbb tájékozódik, ismerkedik a kht. működésével és szerződéseivel.

Ezzel megmenekülhet az Álmok álmodói - világraszóló magyarok című, hétfőtől zárva tartó kiállítás is, amelyet várhatóan már szerdán, Mizsei Zsuzsanna nyit meg újra. A főváros II. kerületében található Millenáris Parkban ezen a napon ingyen látogatható a rendezvény.

Mizsei Zsuzsanna a megbízatással párhuzamosan leköszön a Kereszténydemokrata Néppárt országos választmányának elnöki tisztéről. Bartók Tivadar pártelnök örömét fejezte ki Mizsei döntésével kapcsolatban, hiszen régóta a kormányváltást szorgalmazták, és együttműködésük a szocialistákkal is régi - mondta.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő egy közleményt adott ki a döntéssel kapcsolatosan, amelyben utal arra, hogy az előző kormány utolsó intézkedései között 32 millió forintos végkielégítéssel és a szolgálati gépkocsi átadásával mentette fel a kht. korábbi ügyvezető igazgatóját.

Mivel az Álmok álmodói kiállítás üzemeltetőivel kötött szerződések május 31-én lejártak, ügyvezető igazgató hiányában a szerződéseket senki sem hosszabbíthatta meg. A távozott kormány felelőtlen lépése eredményezte tehát, hogy a kiállítás hétfőn már nem fogadhatott látogatókat - írja a kormányszóvivő.

Medgyessy Péter kormányának az a szándéka, hogy a Millenáris Parkot visszaadja a főváros polgárainak, hogy a politika helyett a kultúráé legyen a főszerep a Millenáris Park intézményeiben, és hogy a park politikai rendezvények helyszíne helyett a huszonegyedik századi magyar és nemzetközi kultúra fellegvárává, az ország kulturális jelképévé váljon - olvasható a közleményben.

A Millenáris Park a Fidesz-kormány egyik fő kultúrpolitikai beruházása volt. Az épületben rendezte be főhadiszállását a Fidesz mindkét választási fordulóban. A KDNP a rendszerváltás után részt vett az MDF vezette kormánykoalícióban, majd az MSZP hatalomra kerülése után szövetségeseivel együtt ellenzékbe vonult. A polgári összefogás szerveződésének kezdetén, 1995-ben azonban a párt akkori vezetői nem értettek egyet a Fidesz és az MDF szövetsési politikájával. A párton belül vita alakult ki, miután Harrach Péter és Surján László vezetésével kivált a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, és ez utóbbi formáció csatlakozott a Fideszhez. A Giczy György vezette KDNP 1998-ban kibukott a parlamentből, 2002-ben a Centrum keretében a kormány leváltása érdekében, közvetve tehát az MSZP mellett kampányolt.