Vádak milliárdokról és bosszúhadjáratról a Házban

A Parlamentben folytatódtak az elmúlt napok vitái az új kormány által végrehajtott személycserékről, Deutsch Tamás (Fidesz) szerint az MSZP bosszúhadjáratba kezdett. A szocialisták viszont újra indokolatlan kiadások sorozatával vádolták az Orbán-kormányt, megemlítve például Deutsch drága lakásbérletét is. Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter elmondta, hogy Orbán Viktor jogtalanul használta a nyugdíjasok címeit, amikor májusban levelet küldött nekik, megköszönve együttműködésüket. 

Szavazatok helyett milliárdokat számolna a kormány

Az MSZP-s Gy. Németh Erzsébet napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy szerinte nem a szavazatokat kellene újraszámolni, ahogyan azt a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági szervezete követeli, hanem azokat a százmilliárdokat, amiket az Orbán-kabinet a két választási forduló között, illetve után elköltött. Példaként megemlítette a szoláriumbérleteket, amiket a Miniszterelnöki Hivatal munkatársainak vettek 21 millió forintért, de beszélt Deutsch Tamás volt sportminiszter havi 480 ezer forintos állami lakbéréréről is. A képviselőnek László Csaba pénzügyminiszter válaszolt, aki elmondta: kiderült, hogy több tárca májusig már elköltötte a költségvetésben neki szánt pénz 80 százalékát. A pótlás csak a költségvetésből lehetséges, de ez újabb hiány kialakulásával fenyeget.

Tisztogatással vádaskodnak

A Fidesz részéről Deutsch Tamás szólalt föl, aki elmondta: meglepi, hogy a kormány csodálkozik a költségvetés állapotán, hiszen az előző kormány minden döntése nyilvános volt. A baloldal nagy derültségére elmondta azt is, hogy a munkáltatónak gondolnia kell a dolgozók egészségi állapotára, ezért a szoláriumbérletek megvásárlásában semmi kivetnivalót nem talál. Deutsch szerint az MSZP a Demokrácia-csomag keretében politikai tisztogatásba, bosszúhadjáratba kezdett. Jogtalannak tartja, hogy a még be sem iktatott államtitkárok máris bekérték a tárcáknál a köztisztviselők életrajzait. Deutsch Tamás azt mondta, hogy az árkokat nem úgy kell betemetni, hogy azokba belelökdössük az embereket. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Elemér válaszában azt mondta: nem tisztogatásról van szó, csak megfelelő, jól képzett szakembereket tesznek minden posztra. Április 7. és május 7. között a kormány 97 olyan döntést hozott, aminek anyagi vonzata van, ez a szám meglepően nagy - tette hozzá. Kiss szerint az, hogy az ország gazdasága jó helyzetben van, nem azonos azzal, hogy a költségvetés is jó helyzetben volna.

A tisztogatással kapcsolatos vádakra Gál J. Zoltán kormányszóvivő az [origo]-nak úgy reagált, hogy számításaik szerint összességében ugyanannyi, vagy kevesebb embert bocsátottak el a Miniszterelnöki Hivatalból a mostani kormányváltásnál, mint az előzőnél. Az MSZP összefoglaló táblázata szerint 1998-ban 307 ember dolgozott a MeH-ben, ebből 43 fő távozott, most pedig 568 volt a létszám, és ebből 41 főnek kellett fölállnia. Tudható továbbá, hogy júniusban még öten elmennek, de 1998-ban is újabb 50 ember távozott a kormányváltás utáni időszak után.

A gazdaságért aggódnak

Kuncze Gábor frakcióvezető beszélt az SZDSZ nevében, aki azt mondta: tény, hogy a gazdaság rosszabb állapotban van, mint volt 1998-ban. A gazdasági növekedés annak az évnek a második negyedévében 5,8 százalékos volt, míg most 2,9 százalékos. Hasonló visszaesés tapasztalható az exportban, és stagnál az ipar teljesítménye. A költségvetés hiánya egyértelműen meghaladja a tervezettet, ennek ellenére a 100 napos kormányterv végrehajtható. Ezzel a válaszadó Csehák Judit egészségügyi miniszter is egyetértett, aki szerint az elmúlt 8 napban máris fontos intézkedéseket hoztak a tisztességes és átlátható gazdaság kialakításának érdekében.

Jogszerűtlen levelezés

A napirend előtti felszólalások után interpellációk következtek. Pető Iván Kiss Elemérhez fordult Orbán Viktor nyugdíjasoknak írt levelével kapcsolatban. Azt kérdezte, hogy utólag ráterhelhetik-e a levelek költségeit a Fideszre. Orbán Viktor leköszönt miniszterelnök májusban írt levelet a nyugdíjasoknak, amelyben megköszönte az együttműködésüket. A dokumentumot a nyugdíjfolyósító adatai alapján postázták. A miniszter szerint az Alkotmány szabályozza, hogy mit tehet egy ügyvezető miniszetelnök, és a törvény egyértelmű: személyi adatokat kiszolgáltatni csak törvény által meghatározott keretek között lehet. Orbán Viktornak azonban semmi olyan teendője nem volt, ami ezt indokolta volna, a nyugdíjasok adatait tehát jogtalanul használta fel. A levélben egy meg nem nevezett politikai erő támogatására is kérte a címzetteket, befolyásolta őket, és ezt szintén jogtalanul tette. Orbán túllépte hatáskörét - mondta Kiss Elemér, amit tett, arra sem hivatalban lévő, sem ügyvezető miniszterelnökként nem lett volna joga. Viszont utólag egy pártra nem testálhatnak egy miniszterelnök tevékenysége miatt keletkezett költségeket. Pető Iván elmondta, hogy nem veszi tudomásul a helyzetet, de a választ elfogadja.

Nyugtatják a nyugtalan katonákat

Simicskó István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt kérdezte a honvédelmi minisztertől, hogy mikor és milyen szempontok alapján várható a tárca átalakítása, a katonák ugyanis nyugtalanok, nem tudnak a feladatukra koncentrálni. Juhász Ferenc miniszter erre azt reagálta, hogy míg négy évvel ezelőtt az egész vezérkart lecserélték, most csak a kabinetvezető távozik - mivel ezt a posztot megszüntetik. A jövőben lesznek még személycserék a minisztériumban, ezeket június 10-én jelenti be a miniszter.

Rosszul lett a koronaőr

Font Sándor, az MDF frakcióvezető-helyettese a koronaőrökről kérdezte a belügyminisztert. Lamperth Mónika elmondta, hogy a korona mellé rendelt díszőrség azért hiányzik időnként, mert az egyik őr a közelmúltban rosszul lett, és emiatt az egész gárdát orvosi vizsgálatra küldték. A rendszer nem jó, túl sokat kell egy helyben állniuk az őröknek, változtatásokra lesz szükség.

ÁSZ-alelnököket keresnek

Az Országgyűlés döntött az Állami Számvevőszék alelnökeit jelölő eseti bizottság felállításáról is. Az elnöke Veres János (MSZP) lesz, alelnöke Tállai András (Fidesz). A grémium tagja Keller László (MSZP), Kovács Tibor (MSZP), Dancsó József (Fidesz), Kósa Lajos (Fidesz) Szászfalvi László (MDF) és Pető Iván (SZDSZ). A bizottságnak legkésőbb július 10-ig kell döntetnie az ÁSZ alelnök-jelöltekről. Az előző ciklusban nem sikerült megegyezni, ezért az ÁSZ alalnök nélkül működött.

Döntés született továbbá az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló határozat módosításáról is, amelyet elsősorban a kormánypárti képviselők kormányzati szerepvállalásai indokoltak.

Korábban:

Teljesek a médiatestületek

Orbán levelet írt a nyugdíjasoknak

Személyi változások várhatók a honvédelmi tárcánál

Visszakövetelték a díszőrséget a korona mellé