Medgyessy elődje kocsiját választotta

A Magyar Hírlap információi szerint az elmúlt kormányzati ciklusban megduplázódott a Köztársasági Őrezred járműveinek a száma. Ennek oka, hogy a védett személyek autóhasználati igénye is radikálisan megnövekedett elődjeikhez képest. A leköszönt miniszterelnök például az elmúlt négy év során állítólag egy tucat különböző négykerekűt használt. A fegyveres testület 1998 és 2000 között több százmillió forintot költött új kocsik, köztük több luxusjármű beszerzésére.

Az elmúlt négy év során az Orbán-kabinetnél és a tagjai védelmét ellátó testületnél megsokasodtak a drága luxusautók. A lap szerint a Köztársasági Őrezrednek jelenleg 140 darab 16 különböző típusú gépkocsija van. Ezek között megtalálható több tízmillió forint értékű Mercedes, valamivel olcsóbb Volkswagen, Mitsubishi, Ford, Opel és jó néhány terepjáró is, így például a korábban az érdeklődés homlokterébe került Toyota RAV 4-es is. Mint ismert, ezt az autót lopták el 1999 májusában. Az elkövetőt később kézre kerítették, s börtönbüntetésre ítélték.

Az őrezred járműparkja megduplázódott az 1998-as kormányváltást követően. Az értesüléseket Verebes Pál, a Köztársasági Őrezred hivatalvezetője nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Annyit elmondott: a fegyveres testület napokban kinevezett új parancsnoka már elindított egy racionalizálási programot, amelynek során megválnak a felesleges kocsiktól. A testület mellesleg az elmúlt négy év során több százmilliót költött új járművek beszerzésére. Ezek között a legnagyobb tételt 10 Mercedes megvásárlása jelentette, amelyekre 200 millió forintot fordítottak. De vettek olyan luxus limuzinbuszt is, amely egymagában több tízmilliót taksált. A terepjárók száma nem ismert, csak annyit tudni, legalább annyi van belőlük, mint amennyi Mercedes rendelkezésre áll.

A hivatalvezető közölte: biztonsági okok miatt nem adhat tájékoztatást a védett személyek által használt kocsik típusairól, azok mennyiségéről és persze értékéről. Annyit azonban elárult, az őrezred autói között a legfiatalabb egyéves, a legidősebb már az Antall-kormányt is "kiszolgálta". Hozzátette még, hogy a testület beszerzései során minden esetben betartotta a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit. A terepjárókról szólva kifejtette: azokat nem flancból tartja az őrezred, hanem, mert az időjárási viszonyok időről időre az ilyen kocsik alkalmazását is megkövetelik.

A leköszönt miniszterelnök az elmúlt négy év során legalább egy tucat nagy értékű autót használt. Leggyakrabban azonban két Mercedes 320-ast, egy Audi A-6-ost, egy 190-es Elegant Mercedest és az elhíresült Toyota RAV 4-est vette igénybe. A terepjárót állítólag Orbán kifejezett kérésére vásárolták. Az autóról hozzáértők úgy vélekednek, nem felel meg sem a protokoll, sem az alapvető biztonsági követelményeknek: a RAV-4-es igazi divatos hobbiautó.

Medgyessy Péternek négy személygépkocsit kínáltak fel, s a hírek szerint az új kormányfő épp az elődje által használt Mercedest választotta ki. Természetesen Orbán sem marad autó nélkül, hiszen a leköszönt miniszterelnöknek egy Mercedes és egy sofőr is dukál.

A hivatalvezető elhárította azt a kérdést, miért kerestek a miniszterelnök sofőrjei és testőrei havi félmilliót, miközben az őrezred vezetői ennek felét vihették csak haza havonta. A hivatalvezető csupán annyit jegyzett meg, az érintettek valóban kiemelt fizetést kaptak.

Ajánlat:

Több mint 1300 autó hivataloknak