Nem kell mindenhova fegyveres rendőr

A Belügyminisztérium új közigazgatási államtitkára mai sajtótájékoztatóján elmondta: pénz hiányában a rendőrség valószínűleg bizonyos feladatokat nem tud majd ellátni. Ahhoz, hogy csökkentsék a rendőrök feladatait, módosítani kell a rendőrségi törvényt.

A rendőrség átalakításával kapcsolatban Tóth Zoltán elmondta: elképzelhető, hogy bizonyos feladatokat pénz hiányában nem tud ellátni a későbbiekben a rendőrség, amennyiben nem kap több támogatást a költségvetésből. Valószínű, hogy át kell rendezni a rendőrség feladatait, és el kell dönteni, hogy milyen feladatokat nem tud ellátni a szervezet, amíg nem lesz rá pénz.

Arról, hogy pontosan milyen feladatok kerülhetnek ki a fegyveres testület hatásköréből, egyelőre sem Lamperth Mónika, sem Tóth Zoltán nem árult el részleteket. Jelenleg az 1994-es rendőrségi törvény szabályozza a testület feladatait. E szerint a rendőrség bűnügyi nyomozó hatósági jogkört gyakorol, végzi a bűncselekmények megelőzését és felderítését. Emellett szabálysértési hatósági jogkört is gyakorol, közreműködik a szabálysértések megelőzésében és felderítésében. Végzi a külföldiek beutazásával, magyarországi tartózkodásával és bevándorlásával, továbbá a menekültügyi eljárással kapcsolatos idegenrendészeti feladatokat. Emellett ellátja a közbiztonságra veszélyes egyes eszközök és anyagok előállításával, forgalmazásával és felhasználásával kapcsolatos hatósági feladatokat. Közlekedési hatósági és rendészeti feladatokat lát el. Ellátja a közterület rendjének fenntartásával kapcsolatos rendészeti feladatokat. Védi a Magyar Köztársaság érdekei szempontjából különösen fontos személyek (a továbbiakban: védett személy) életét, testi épségét, őrzi a kijelölt létesítményeket. Engedélyezi és felügyeli - a rendvédelmi szervek kivételével - a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységet. Büntetés-végrehajtási feladatokat lát el. Ellátja a rendkívüli állapot, a szükségállapot és veszélyhelyzet esetén a hatáskörébe utalt rendvédelmi feladatokat.

Az önkormányzatok rendészeti feladataival kapcsolatban megjegyezte: elengedhetetlen, hogy az önkormányzatok és a rendőrkapitányságok együttműködjenek. Szerinte sok olyan feladat van, amelyre nem kell fegyveres rendőr. Így kiszélesíthetnék a közterület-felügyelők jogkörét. A szabálytalanul parkoló autók vagy a szabálytalan építkezések ellenőrzésére sem szükséges fegyveres rendőr - állítja az államtitkár.

Lamperth Mónika belügyminiszter hétfőn az országos rendőrfőkapitány beiktatásán elmondta, hogy többéves korszerűsítési program kezdődik, rövid távon azonban túl nagy lépések nem várhatóak, mert a Belügyminisztérium több mint 10 milliárd forintos hiányt örökölt a korábbi kormánytól.

Korábban:

Keserű pirula a rendőrség

A rendőrségi törvény