A Magyar Rádió vezetői is az új kormány segítségét kérik, mert csak az előfizetési díj beharangozott eltörlése 5,2 milliárd forint bevételkiesést okoz. Ugyanakkor azt is mondták: törekedni kell arra, hogy ne a politika határozza meg a közmédiumoknak szánt pénzt, mert az a függetlenségükbe kerül.

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt Szadai Károly, a rádió kuratóriumának elnöke az Országgyűlés támogatását kérte. Az előfizetési díjnak a Medgyessy-kormány által ígért megszüntetése például 5,2 milliárd forint veszteséget (az összbevételek 42 százaléka) okoz a rádiónak, amit máshogyan nem tudnak pótolni.

Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke a bizottságnak elmondta, hogy 1994 óta évi 12 milliárd forintos költségvetésből élnek. Többek között emiatt, Kondor tavaly augusztusi elnöki beiktatásakor 1,5 milliárd forintos veszteséggel küszködött intézmény.

Az Orbán-kormány az utolsó intézkedések egyikeként 2 milliárd forint kezességvállalást nyújtott a rádiónak, ám ezzel ők nem éltek - mondta Szadai. Szerinte csak abban az esetben vették volna igénybe a támogatást, ha tudják, hogy vissza is tudják fizetni. A hiányzó pénzt szerinte a műsorszolgáltatási alapból kellene pótolni.

Kondor Katalin elképzelései között említette, hogy a rádió három csatornáján profiltisztítást hajtanak végre, azaz tematikus lesz a Kossuth adó, amely híradóként működik a jövőben, a Bartók csak komolyzenét, a Petőfi pedig könnyűzenét és sportműsorokat fog sugározni. Mindez átszervezésekkel és költségekkel jár, csakúgy, mint a rádió anyagainak digitalizálása, az épület infrastrukturális fejlesztése - amikhez pénzt kérnek az Országgyűléstől. A rádió a jövőben sokkal több pénzt kíván fordítani a veszteségesen működő művészeti együttesek támogatására is.

Korábban:

A Duna TV 3 milliárdot kér az Országgyűléstől

Medgyessy nem akar rendszeres rádióinterjút